ویتامین D که به ویتامین خورشید نیز شهرت دارد، نقش بسیار مهمی در سلامتی ما ایفا میکند. با توجه به اینکه مدت طولانی در قرنطینه به سر برده و از نعمت قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب محروم ماندهایم، احتمال اینکه به کمبود ویتامین D مبتلا شویم، زیاد است زیرا تابش آفتاب منبع اصلی ساخت این ویتامین در بدن است. ویتامین D هم هورمون است و هم ویتامین و شما میتوانید آن را به صورت مکمل نیز مصرف کنید.
دستگاه ایمنی بدن
ویتامین D نقشهای بسیاری در تقویت دستگاه ایمنی بدن ایفا میکند. دریافت ویتامین D کافی با کاهش خطر عفونتها ویروسی همراه است زیرا هم واکنش ایمنی بدن را تقویت میکند و هم التهاب را در بدن کاهش میدهد. کسانی که به کمبود این ویتامین مبتلا هستند، بیش از سایر افراد دچار سرماخوردگی، سرفه و عفونت دستگاه تنفسی میشوند.
سلامتی استخوانها
حتماً دیدهاید که ویتامین D را به مکمل کلسیم اضافه میکنند. علاوه بر این در کارخانجات نیز شیر را با ویتامین D غنیسازی مینمایند. علت این است که ویتامین D اهمیت زیادی در سلامتی استخوانها دارد. این ویتامین به جذب بهتر کلسیم کمک میکند. بنابراین مصرف آن همراه با کلسیم از بروز نرمی استخوان و پوکی استخوان جلوگیری مینماید.
سلامتی عضلات
رابطه بین سلامتی استخوانها و ویتامین D مشخص است اما هنوز ارتباط آن با سلامتی عضلات به طور کامل رمزگشایی نشده است. کسانی که به کمبود ویتامین D مبتلا هستند، دچار ضعف عضلانی نیز میباشند. ضعیف بودن عضلات نیز میتواند به نوبه خود به افزایش خطر شکستگی استخوانی بیانجامد. البته این بدین معنی نیست که استفاده از مکمل ویتامین D متضمن تقویت عضلات باشد.
سلامتی مفاصل
اگر از درد مفاصل و آرتریت روماتوئید رنج میبرید، شاید بهتر باشد که میزان ویتامین D بدن خود را بررسی کنید. افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا هستند، دچار کمبود ویتامین D نیز میباشند. هنوز نمیدانیم که آیا التهاب باعث کمبود ویتامین D میشود و یا اینکه کمبود این ویتامین باعث بروز التهاب در بدن میشود. در هر صورت بهتر است که مراقب باشید که به کمبود این ویتامین دچار نشوید.
سلامتی پوست
کمبود ویتامین D بر روی سلامتی پوست نیز اثر گذاشته و منجر به بروز آکنه در پوست میشود. مصرف مکمل ویتامین D زیر نظر پزشک، به برطرف شدن آکنه کمک میکند. البته نباید سرخود اقدام به خوددرمانی کنید. بلکه باید حتماً طبق نظر پزشک عمل نمایید. همچنین کمبود ویتامین D ممکن است در بروز بیماری پوستی پسوریازیس نیز نقش داشته باشد.
آزمایش کمبود ویتامین D
برای تعیین کافی یا ناکافی بودن مقدار ویتامین D بدنتان باید آزمایش خون بدهید. دقت داشته باشید که مصرف سرخود مکمل ویتامین D و نیز زیادهروی در مصرف ویتامین D میتواند عوارض خطرناکی برای بدن داشته باشد زیرا باعث تجمع کلسیم در بدن میشود. مشکلات قلبی، آسیب رگهای خونی و نقص در عملکرد کلیه، از جمله عوارض زیادهروی در استفاده از ویتامین D هستند.
چگونه دریافت ویتامین D را افزایش بدهیم؟
دریافت این ویتامین مثل شمشیر دو لبه میماند. اگر مدت زیادی در معرض مستقیم تابش آفتاب قرار بگیرید، خطر ابتلا به سرطان پوست بیشتر میشود و اگر هم مدت کوتاهی در معرض تابش آفتاب باشید، ممکن است به کمبود ویتامین D مبتلا شوید. به همین دلیل توصیه میشود که هفتهای دو مرتبه، هر بار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، ۴۰ درصد از بدن خود را در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بدهید تا به کمبود ویتامین D مبتلا نشوید.
برای استفاده از مکمل ویتامین D نیز ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که کدام را باید مصرف کنید: D2 و یا D3 ؟ باید بدانید که D3 در خود بدن و توسط پوست که در معرض تابش آفتاب قرار گرفته است، ساخته میشود. اما D2 اینگونه نیست. غلظت و ماندگاری D3 بیشتر از D2 است و توصیه میشود که بیشتر سعی کنید که با کمک نور خورشید، D3 دریافت نمایید.
منابع غذایی ویتامین D
از جمله منابع غذایی این ویتامین میتوان به: ماهی سالمون، شیر غنیشده با ویتامین D، غلات صبحانه غنیشده، ماهی ساردین، زرده تخممرغ و ماهی تن اشاره کرد.
شاید شنیده باشید که قارچ هم حاوی ویتامین D است اما باید بدانید که همیشه اینگونه نیست. تنها آن دسته از قارچهایی که پس از چیده شدن در معرض تابش اشعه فرابنفش قرار گرفتهاند و یا برخی قارچهای وحشی طبیعی دارای ویتامین D هستند.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]