• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • چند نکته برای کاهش وزن موفقیت‌آمیز

  • پنج شنبه، ۰۳ مهر ۱۳۹۹ بازدید 594 مدیریت
  • از نظر بیولوژیکی، کاهش وزن کار آسانی نیست و موانع بر سر راه کاهش وزن، امری طبیعی و گریزناپذیر هستند. اما کلید موفقیت در کاهش وزن این است که با این موانع مواجه شده و از آنها درس بگیریم و دلسردی به خود راه ندهیم. مسیر منتهی به کاهش وزن، مسیری پر پیچ و تاب است اما شما همچنان می‌توانید در این جاده پر از دست‌انداز، پیش بروید.

  •  

    دلایل کم نشدن وزن

    خیلی‌ها به اشتباه، کاهش وزن را صرفاً کاهش کالری دریافتی و افزایش کالری‌سوزی می‌دانند. به همین دلیل برخی از افراد با وجود اینکه تمام موارد مربوط به این کاهش و افزایش دریافت و سوزاندن کالری را رعایت می‌کنند، باز هم نتیجه‌ای نمی‌بینند و همین باعث دلسردی و بی‌انگیزگی و شکست آنها می‌شود.

     

    اما عواملی مثل استرس و اضطراب، نقش بزرگی در عدم موفقیت در کاهش وزن ایفا می‌کنند. اجداد باستانی ما برای زنده ماندن به ذخیره چربی در بدن خود نیاز داشتند زیرا اینگونه نبود که غذا همیشه و در تمام طول سال در دسترس باشد. امروزه ما هنوز این قابلیت ذخیره چربی را در خود داریم اما مانند دوران باستان به آن نیاز مبرم نداریم و لازم نیست این حجم از چربی در بدن ما ذخیره شود زیرا دسترسی به غذا، ممکن‌تر است.

     

    بنابراین اگر همه قواعد مربوط به انرژی دریافتی و انرژی که می‌سوزانید را رعایت می‌کنید اما باز هم نتیجه نمی‌گیرید باید به سایر عوامل مثل استرس در خود توجه کنید. اگر استرس شما زیاد باشد، بدن شما تصور می‌کند که شما در خطر هستید و درست مانند همان شیوه‌ای که در مورد اجداد ما به کار می‌برد، شروع به ذخیره چربی در خود می‌کند.

     

    عوامل دیگری نیز مثل عدم تعادل باکتری‌های طبیعی روده، التهاب در اثر مصرف غذاهای فراوری‌شده و کم‌خوابی، در افزایش وزن و کارشکنی در تلاش شما برای کاهش وزن، نقش دارند.

     

    علاوه بر این، بسیاری از افراد از رژیم‌های غیراصولی پیروی می‌کنند که هم وقت آنها را هدر می‌دهند و هم نتیجه ماندگاری در پی نخواهند داشت. وقتی که خودمان را به شدت از خوردن غذا محروم می‌کنیم و یا در ورزش، افراط می‌کنیم، در واقع به متابولیسم خود صدمه می‌زنیم. در چنین رژیم‌هایی معمولاً احساس گناه و عذاب وجدان، همراه همیشگی ماست. به این ترتیب در دام چرخه شروع یک رژیم سخت و رها  کردن آن و باز شروع دوباره و رها کردن، می‌افنیم.

     

    به این شیوه رژیمی، در اصطلاح، رژیم یویو گفته می‌شود. رژیم یویو باعث می‌شود که به اعتماد به نفس ما آسیب رسیده و احساس ناکافی و بی‌اراده بودن به ما دست بدهد.

     

    همچنین توجه داشته باشید که هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و یک شیوه که برای فردی مفید واقع شده است، لزوماً نمی‌تواند برای یک فرد دیگر کارامد باشد. ژنتیک افراد با یکدیگر متفاوت است، نحوه زندگی نیز همچنین. سن و جنسیت افراد نیز در این امر دخیل است. اینگونه نیست که یک شیوه رژیمی برای همه افراد مناسب و نتیجه‌بخش باشد و ما باید ببینیم که کدام شیوه در مورد ما جواب می‌دهد.

     

    خوشبختانه شکست پلی به سوی پیروزی است، مشروط بر اینکه از شکست‌های خود درس بگیریم. ما با شکست در کاهش وزن، بدن خود را بیشتر و بهتر می‌شناسیم و می‌فهمیم که الگوی شکست و پیروزی ما چگونه است. در اینجا به 6 راهکار در این زمینه اشاره می‌کنیم:

     

    1 -  دیدگاه خود را نسبت به شکست تغییر بدهید

    اگر همیشه احساس شکست داشته باشید لازم است که به عنوان اولین قدم، دیدگاه خود را نسبت به خود و دستاوردهای خود عوض کنید. سعی کنید با خود بگویید "گرچه این هفته وزن کم نکردم اما هنوز می‌توانم به مسیر برگردم و ادامه بدهم." دلسوز خودتان باشید و به خودتان ظلم نکنید. نسبت به خود بی‌رحم نباشید و با خودتان با زخم‌زبان صحبت نکنید.

     

    2 -  دلیل استرس خود را شناسایی کنید

    برای اینکه سلامتی شما حفظ شود و در کاهش وزن نیز موفق باشید باید به قدر کافی استراحت کرده، خواب کافی داشته باشید و استرس را از خود دور کنید. استرس می‌تواند شکل‌های مختلف داشته باشد، از استرس احساسی (مثل استرس کار، درس و روابط احساسی) تا اسرس جسمی (مثل کمبود انرژی برای مدت طولانی، ورزش شدید بدون استراحت کافی یا کم‌خوابی و بدخوابی).

     

    گاهی لازم است که غذای بیشتری بخورید و ورزش کمتری کنید تا استرس را از بدن خود دور نمایید و کاهش وزن شما با موفقیت پیش برود. شاید به نظرتان عجیب و متناقض بیاید اما واقعیت این است که بدن ما در برابر کمبود غذای شدید و ورزش زیاد از خود واکنش دفاعی نشان داده و مانع از کاهش وزن بیشتر می‌شود. پس باید مقدار غذای مصرفی را کمی بالا برد و شدت ورزش را کاهش داد تا بدن دیگر احساس خطر نکرده و به روال کاهش وزن خود بازگردد.

     

    3 -  صبور باشید

    رژیم یویو یک شیوه رژیمی خطرناک است زیرا باعث کاهش وزن سریع و ناپایدار می‌شود و وزن خیلی زود به وزن اولیه و بلکه هم بیشتر بازمی‌گردد. شما باید از رژیمی تبعیت  کنید که نتایج آن در درازمدت مشخص می‌شود اما این نتایج، ماندگار و همیشگی هستند. ایجاد تغییرات تدریجی و با شدت کم، چه در رژیم غذایی و چه در ورزش، استرس جسمی به بدن وارد نمی‌کند و نتایج موفقیت‌آمیزتر و سالم‌تری به دنبال خواهد داشت.

     

    4 -  دلایل خود را برای کاهش وزن بررسی کنید

    شاید هدف اصلی شما عددی که ترازو نشان می‌دهد، باشد. اما باید دلایل مهمتری از صرفاً عدد ترازو داشته باشید. هدف اصلی ما از کاهش وزن باید سلامتی و سبک‌بالی و چابکی بیشتر باشد. انگیزه، کلید همه فعالیت‌های ماست و چه بهتر که انگیزه ما یک انگیزه مفید و خوب و در جهت یک دستاورد وسیع‌تر از صرفاً کاهش اعداد ترازو باشد.

     

    5 -  به خودتان عشق بورزید

    راهی پیدا کنید که به ازای تمام دستاورهای خوبتان، هر قدر هم که کوچک باشند، به خودتان تبریک گفته و به خود هدیه بدهید. مثلاً برای خود وسیله ورزشی یا لباس ورزشی جدید بخرید، یک جلسه ماساژ بگیرید و امثال این نوع جوایز و تشویق‌ها. این خوشی‌های کوچک هم کمک می‌کنند که از کاهش وزن خود لذت ببرید و هم به ادامه مسیر تشویق شوید.

     

    6 -  به بدن خود آنچه را که به آن نیاز دارد، برسانید

    وقتی صحبت از رژیم غذایی سالم و معادل است، نباید هیچ گروه غذایی را از برنامه غذایی خود حذف نماییم. حتی دسر هم اگر درست تهیه شود، می‌تواند برای کاهش وزن مفید باشد. باید به آبرسانی کافی به بدن خود  توجه کنید و از پروتئین باکیفیت برای بازسازی سلولی و عضلانی، استفاده نمایید. همچنین باید از کربوهیدرات‌های پیچیده برای تأمین انرژی استفاده کنید.

     

    در مجموع، رژیم‌هایی که پایه گیاهی دارند، مثل رژیم مدیترانه‌ای، کمک قابل توجهی به کاهش وزن می‌کنند. رژیم مدیترانه‌ای یکی از موفق‌ترین شیوه‌های رژیمی در کاهش وزن است زیرا فرد را دچار محرومیت غذایی نمی‌کند و سرشار از انواع مواد مغذی ارزشمند مثل سبزیجات، میوه‌ها، چربی‌های سالم مثل روغن زیتون و مقادیری گوشت و لبنیات است.

     

    برگرفته از:  blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.