۷۵ درصد اقلام خوراکی در سوپرمارکتها حاوی قند و شکر افزوده هستند. بنابراین حتی اگر اصلاً لب به شکلات و کیک و بستنی نزنید، باز هم بدون اینکه خودتان متوجه باشید، روزانه مقدار زیادی شکر مصرف میکنید. قند طبیعی که در میوهها و لبنیات وجود دارد، فیبر را نیز در کنار خود دارد که باعث میشود هضم قند با سرعت کمتری انجام شده و قند خون به طور ناگهانی بالا نرود. همچنین میوه و لبنیات حاوی ویتامینها و مواد معدنی مفید هستند.
اما قند و شکر افزوده به خوراکیها، هیچ ارزش غذایی نداشته و قند خون را به سرعت بالا میبرد. همچنین به اضافهوزن و چاقی منجر میشود. همه ما میدانیم که کیک و شیرینی و نوشابه حاوی شکر هستند اما شاید ندانید که شکر به صورت مخفی در ماست، سسهای سالاد، نانهای همبرگر، گوشت همبرگر، مرغ و خیلی اقلام خوراکی دیگر وجود دارد.
مصرف روزانه شکر نباید بیش از ۹ قاشق چایخوری (۳۶ گرم) برای مردان و ۶ قاشق چایخوری (۲۵ گرم) برای زنان باشد. بنابراین همانطور که میبینید اگر حساب سرانگشتی بکنیم، مصرف روزانه ما خیلی بیشتر از این مقادیر توصیهشده است. علائم زیر، نشان میدهند که آیا شما هم از جمله افرادی هستید که در مصرف قند و شکر، زیادهروی میکنند؟
۱ - هوس خوردن شیرینی
خوردن یا نوشیدن خوراکیهای حاوی قند باعث میشود که بخشی از مغز فعال شده و شما را به خوردن مقدار بیشتری شیرینی تشویق کند. وقتی که خوراکی شیرین میخوریم در مغز ما ترکیبی به نام دوپامین ترشح میشود که حس خوبی در ما ایجاد میکند. اما بعد از مدتی مغز به دوپامین بیشتری نیاز پیدا میکند تا باز هم حس آرامش پیدا کند. بنابراین به مرور زمان بدن شما به قند بیشتری نیاز پیدا میکند تا حس خوشی و خوبی را تجربه کند. به عبارتی شما به مرور زمان به قند معتاد میشوید.
۲ - مرتب احساس خستگی میکنید
مصرف مقدار زیادی قند در ابتدا به شما انرژی زیادی میدهد اما چون قند خالص با فیبر و پروتئین که خاصیت سیرکنندگی دارند، همراه نیست، قند خون شما خیلی سریع پایین آمده و مجدداً نیاز به قند پیدا میکنید تا بتوانید سطح انرژی خود را بالا نگه دارید. بدین ترتیب احساس خستگی میکنید. در حقیقت قند نه تنها باعث هوشیارتر شدن شما نمیشود بلکه مصرف آن خیلی زود باعث احساس خستگی و عدم تمرکز در شما میشود.
۳ - دچار افزایش وزن شدهاید
ناگفته پیداست که خوردن خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین، هم انرژی اضافی وارد بدن شما میکند که اگر سوزانده نشود به شکل چربی در بدن ذخیره میشود و هم اینکه به دلیل نداشتن خاصیت سیرکنندگی، خیلی زود شما را مجدداً به سمت غذا میکشاند. خوردن دائم غذاهای فراوری شده به جای غذاهای طبیعی مثل میوه و سبزیجات، غلات کامل، مغزها، حبوبات و سایر خوراکیهای پُرفیبر، به بالا رفتن وزن منجر میشود.
۴ - احساس گیجی و خستگی ذهنی میکنید
گاهی انقدر به این عدم تمرکز ذهنی عادت میکنید که تنها زمانی متوجه آن میشوید که قند کمتری مصرف نمایید. در این صورت ذهن شما بازتر شده و شما متوجه این موضوع میشوید.
۵ - زودرنج هستید و خلق و خوی شما ثبات ندارد
در کسانی که قند و شکر زیاد مصرف میکنند، افسردگی و تغییرات خلق و خو دیده میشود. بین باکتریهای مفید روده و روحیه افراد رابطه وجود دارد. باکتریهای روده، انتقالدهندههای عصبی سروتونین، نوراپینفرین و دوپامین تولید میکنند که باعث بهبود خلق و خو میشوند. قند و شکر به این باکتریهای مفید صدمه میزنند و در نتیجه بر روی خلق و خو اثر منفی دارند.
۶ - فاسد شدن دندانها
نوشابه و حتی آبمیوههای صنعتی و خوردن خورکیهای شیرین، با افزایش احتمال فساد دندانها همراه است. وقتی که خوراکی شیرین میخوریم یا مینوشیم، باکتریهایی که در دهان ما زندگی میکنند قند را شکسته و اسید تولید میکنند. در نتیجه PH دهان که در حالت عادی، خنثی است به حالت اسیدی در میآید. اگر PH محیط دهان به زیر ۵/۵ برسد، شروع به از بین بردن دندانها میکند. البته بزاق دهان سعی میکند که PH را خنثی کند اما معمولاً ۲۰ دقیقه زمان میبرد تا PH دهان بتواند به وضعیت خنثی بازگردد.
هر بار که خوراکی یا نوشیدنی شیرین میخورید یا مینوشید، این ۲۰ دقیقه باید از نو حساب شود و در این مدت دندانها بیشتر و بیشتر در معرض فساد قرار میگیرند.
۷ - مشکلات پوستی دارید
مصرف بیش از اندازه طبیعی شکر، درخشندگی پوست شما را از بین میبرد. رژیمهای پُر قند و شکر باعث افزایش بروز آکنه میشوند. کلاژن باعث جوانی پوست میشود. اما وقتی که مصرف قند زیاد باشد، کلاژن ضعیف شده و پوست دچار چروکیدگی میشود.
۸ - دچار مشکلات خواب هستید
خواب راحت، یکی از ضروریات زندگی و سلامتی است تا هم بدن به بازسازی خود بپردازد و هم به کاهش وزن کمک شود. تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای سرشار از مواد قندی، بر روی کیفیت خواب ما اثر منفی دارند. مشکلات خواب نیز به نوبه خود باعث برهم خوردن تعادل هورمونهای گرسنگی (گرلین) و سیری (لپتین) میشوند و لذا فرد را به پرخوری تشویق میکنند. از سویی فرد در طول روز احساس خستگی میکند و نمیتواند آنطور که باید فعالیت بدنی داشته باشد.
چگونه مصرف قند و شکر را کاهش بدهیم؟
شکر میتواند تحت انواع اسامی دیگر مخفی شود و شما متوجه وجود آن در خوراکیها نشوید. بنابراین باید اسامی مختلف شکر را یاد بگیرید تا با خواند برچسب غذایی خوراکیها، متوجه وجود آن شوید. سعی کنید که مقدار مصرف نوشابه را کاهش داده و به جای آن آب بنوشید. نوشیدنیهای انرژیزا و آبمیوههای صنعتی نیز شکر زیادی دارند. یک راه دیگر این است که کمتر به رستوران بروید و بیشتر غذای خانگی مصرف کنید. کیکها را نیز خودتان بپزید تا قند کمتری در تهیه آنها به کار ببرید.
زمان خواب مشخص برای خود در نظر بگیرید و خواب را یکی از اولویتهای مهم زندگی خود بدانید. از خوردن شیرینی به دلیل خستگی و بیکاری و بیحوصلگی، پرهیز کنید. اگر در زمان نزدیک به خواب احساس گرسنگی کردید از خوراکیهای سبک و پُر پروتئین استفاده کنید و خوراکی حاوی قند و شکر نخورید.
برگرفته از: mblog.myfitnesspal.co
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]