• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • اثر انواع روش پخت بر خوراکی‌ها

  • جمعه، ۱۱ مهر ۱۳۹۹ بازدید 644 مدیریت
  • حرارت دادن غذا باعث تغییر بافت و مزه آن در جهت بهتر شدن است. پخت معمولاً فرایند هضم غذا را در بدن بهبود بخشیده و جذب مواد مغذی موجود در غذا را بالا می‌برد. به عنوان مثال، پروتئین تخم‌مرغ پخته، ۱۸۰ درصد قابلیت جذب بیشتری نسبت به تخم‌مرغ خام دارد. اما متأسفانه برخی از ویتامین‌های محلول در آب و برخی از ویتامین‌های محلول در چربی و نیز برخی مواد معدنی، در حین پخت از دست می‌روند.

  •  

    البته مسأله امنیت و بهداشت غذایی نیز مطرح است. میوه‌ها و سبزیجات را می‌توان به صورت خام مصرف کرد اما خوردن گوشت و تخم‌مرغ به صورت خام می‌تواند سلامتی را به مخاطره بیندازد زیرا باکتری‌های مضر موجود در آنها تنها در صورت حرارت دیدن از بین می‌روند.

     

    روش‌های پخت چه اثری بر روی مواد مغذی موجود در غذاها می‌گذارند؟

    همه انواع روش‌های پخت با هم یکسان نیستند. بخارپز کردن  یکی از بهترین روش‌های پخت است که مواد مغذی موجود در غذا را به میزان قابل توجهی حفظ می‌کند. آب‌پز کردن نیز تا حدود زیادی مواد مغذی را نگه می‌دارد البته مشروط بر اینکه آبی را هم که برای آبپز کردن استفاده کرده‌اید، مصرف نمایید زیرا به عنوان مثال، ویتامین‌های A و C در آب از دست می‌روند اما وقتی که آب را به غذا برگردانید، این ویتامین‌ها هم به غذا بازمی‌گردند.

     

    در روش پخت حرارت خشک مثل گریل کردن، بخشی از ویتامین‌های B و مواد معدنی از طریق آب گوشت که از گوشت خارج می‌شود، از دست می‌روند. گریل کردن گوشت در دمای بالا می‌تواند باعث ایجاد ترکیبات سرطان‌زا در گوشت نیز بشود.

     

    تفت دادن نیز روش خوبی برای حفظ مواد مغذی غذا است. هر قدر که مدت زمان پخت و حرارت دادن به غذا بیشتر باشد، مواد مغذی بیشتری را از دست می‌دهد. به همین دلیل اگر روی شعله زیاد اما در مدت بسیار کوتاه، حرارت بدهید، مواد مغذی غذا کمتر دچار آسیب می‌شوند. همچنین سرخ کردن غذا در روغن‌های سالم، جذب بسیاری از ترکیبات گیاهی و آنتی‌اکسیدان‌های غذا را بالا می‌برد.

     

    برخلاف باور عموم، استفاده از مایکروفر، روش نسبتاً بهتری برای حرارت دادن به غذا است زیرا زمان حرارت را بسیار کوتاه می‌کند و در نتیجه بخش زیادی از مواد مغذی غذا، سالم باقی می‌مانند اما در هر صورت همیشه مقداری از ویتامین C غذاها در تمام روش‌های پخت از بین می‌رود. ولی از دست رفتن ویتامین C در روش استفاده از مایکروفر، کمتر از سایر روش‌ها است.

     

    چه زمان‌هایی غذا را نباید پخت؟

    توصیه می‌شود که میوه‌ها و سبزیجات را به صورت خام مصرف کنیم. اما گاهی نیز استثناهایی دیده می‌شوند تا با کمک حرارت، هضم و جذب مواد مغذی از میوه و سبزی افزایش پیدا کند. پختن باعث افزایش جذب آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل بتا کاروتن، لیکوپن و لوتئین نیز می‌شود. این یعنی بهتر است سبزیجات و میوه‌هایی مثل هویج و سایر محصولات زرد و نارنجی رنگ و نیز گوجه‌فرنگی را بپزید.

     

    دسترسی بیولوژیکی به مواد مغذی مارچوبه و اسفناج با کمک حرارت دادن به آنها، افزایش پیدا می‌کند. حبوبات خام حاوی ترکیب خطرناک سمی به نام لکتین هستند. با خیساندن و پختن حبوبات، این سم از بین می‌رود. نشاسته موجود در سیب‌زمینی نیز تا زمانی که پخته نشود، تقریباْ قابلیت هضم در بدن را ندارد.

     

    البته در حالی که پختن غذا، باعث بروز تغییرات مفید در آن می‌شود، بهتر است که برخی از خوراکی‌ها را نپزیم. مثلاً بروکلی و کلم در صورتی که به صورت خام مصرف شوند، حاوی مقادیر بیشتری ترکیبات ضد سرطان خواهند بود. همین مسأله در مورد سیر نیز صادق است زیرا سیر حاوی تریبات سولفور ضد سرطان است که در اثر حرارت، کاهش پیدا می‌کنند. خاصیت کمکی پیاز برای قلب نیز در زمانی که خام است، بیشتر از زمانی است که پخته می‌شود.

     

    کلام آخر اینکه در برنامه غذایی خود تنوع استفاده از انواع میوه و سبزیجات را رعایت کنید و برخی از میوه‌ها و سبزیجات را بپزید اما برای استفاده از تخم‌مرغ و گوشت، حتماْ اقدام به پخت آنها کنید.

     

    برگرفته از:   blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.