آرتریت به التهاب مزمن در مفاصل گفته میشود که منجر به بروز درد و آسیب در مفاصل، استخوانها و سایر بخشهای بدن میشود. نوعی آرتریت نیز وجود دارد که التهابی نیست و استئوآرتریت نام دارد و شایعترین نوع آرتریت میباشد. ۴۰ درصد از مردان و ۴۷ درصد از زنان در طول زندگی خود با مشکل استئوآرتریت دسته و پنجه نرم میکنند. سایر موارد مشابه عبارتند از آرتریت روماتوئید و آرتریت پسوریاتیک که بیماری خودایمنی هستند. نوع رایج دیگری از بیماری آرتریت، بیماری نقرس است که آرتریت التهابی میباشد.
تحقیقات نشان میدهند که پرهیز از برخی از خوراکیها و نوشیدنیها، علائم آرتریت را کاهش میدهد. در اینجا به چند نمونه از این خوراکیها و نوشیدنیها اشاره میکنیم:
1 - شکر افزوده
شما حتی اگر فرد کاملاً سالمی هم باشید باید مصرف قند و شکر را کاهش بدهید. وقتی هم که به آرتریت مبتلا باشید باید این توصیه را بیش از پیش جدی بگیرید. شکر افزوده حتی به صورت مخفی نیز در انواع خوراکیها که در ظاهر شیرین نیستند، وجود دارد. در بین خوراکیها و نوشیدنیها، نوشابه و دسرهای شیرین، بیش از هر غذای دیگری باعث وخیمتر شدن علائم این بیماری میشوند. ضمن اینکه حتی اگر بیماری آرتریت هم نداشته باشید، افزایش مصرف شکر باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری در شما میشود.
2 - غذاهای فراوریشده و گوشت قرمز
مصرف این نوع خوراکیها باعث افزایش شاخصهایی مثل اینترلوکین ۶ و هموسیستئین در بدن افراد میشود که به بدتر شدن علائم آرتریت منجر میشود. از سوی دیگر، رژیمهایی که پایه گیاهی دارند باعث بهبود علائم آرتریت میشوند.
3 - خوراکیهای حاوی گلوتن
گلوتن به گروهی از پروتئینها در گندم، جو و چاودار گفته میشود که با افزایش التهاب در بدن در ارتباط است. به نظر میرسد که استفاده از رژیم بدون گلوتن برای بیماران مبتلا به آرتریت، مفید میباشد. احتمال بروز آرتریت در کسانی که به بیماری سلیاک یا عدم تحمل گلوتن مبتلا هستند، بیشتر است. البته میبایست تحقیقات بیشتری در زمینه اثر مفید رژیم بدون گلوتن بر بیماری آرتریت انجام شود.
4 - غذاهای به شدت فراوریشده
خوراکیهایی که به شدت تحت تأثیر دستکاری و فراوری قرار گرفتهاند، مثل غلات صبحانه و انواع نان با قند افزوده و مواد نگهدارنده، حاوی ترکیبات به شدت التهابزا هستند که مشکل آرتریت را تشدید میکنند. این نوع غذاها خطر بسیاری بیماریهای دیگر مثل بیماری قلبی را نیز افزایش میدهند.
5 - برخی روغنهای نباتی
استفاده زیاد از روغن حاوی امگا ۶ و مصرف کم روغنهای حاوی امگا ۳، علائم استئوآرتریت و آرتریت روماتئید را تشدید میکند. وجود چربی در رژیم غذایی برای حفظ سلامتی ما ضروری است. اما اگر تعادل و نسبت امگا ۶ به امگا ۳ درست نباشد، میزان التهاب در بدن بالا میرود. بنابراین سعی کنید مصرف ورغنهای نباتی که حاوی امگا ۶ هستند را کاهش داده و در عوض از منابع غذایی امگا ۳ مثل ماهی چرب استفاده کنید.
6 - خوراکیهای پر نمک و شور
کاهش مصرف نمک یک راهکار مفید برای تسکین دردهای آرتریت است. از جمله خوراکیهایی که نمک زیادی دارند میتوان به میگو، غذاهای کنسروی، پیتزا، انواع پنیر و گوشتهای فرارویشده اشاره کرد.
7 - خوراکیهای سرشار از AGE
AGE به مولکولهایی گفته میشود که در واکنش بین قند و پروتئین یا چربی، ساخته میشوند و به طور طبیعی در گوشت خام حیوانات وجود دارند و یا طی برخی از روشهای پخت ایجاد میشوند. غذاهایی که پر پروتئین و پر چرب هستند و روشهای پخت مثل سرخ کردن، گریل کردن باعث تشکیل AGE در غذا میشوند. مثلاً مرغ سرخ کرده، سیبزمینی سرخکرده، پنیر آمریکایی، مارگارین و مایونز از انواع این خوراکیها هستند.
تجمع مقادیر زیادی AGE در بدن باعث افزایش التهاب شده و منجر به بروز بیماریهایی که یکی از آنها آرتریت است، میشود. پس به جای مواد غذایی سرشار از AGE از خوراکیهای طبیعی و سالم مثل سبزیجات، میوه، حبوبات و ماهی استفاده کنید تا حجم مقدار AGE بدن شما پایین بیاید.
در پایان فراموش نکنید که کمبود فعالیت بدنی، بالا بودن وزن شما و استعمال دخانیات میتوانند بر میزان وخامت آرتریت بیفزایند.
برگرفته از: www.healthline.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]