• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • رژیم یویو چه بلایی سر بدن ما می‌آورد؟

  • دوشنبه، ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ بازدید 815 مدیریت
  • انواع و اقسام رژیم‌های کاهش وزن وجود دارند که به ما وعده کاهش وزن سریع و آسان می‌دهند. مسلماً وقتی رژیم سخت و بسیار محدودکننده می‌گیریم، وزن ما هم خیلی سریع کم می‌شود اما از آنجایی که نمی‌توان اینگونه رژیم‌ها رو تا همیشه ادامه داد، با کنار گذاشتن این نوع رژیم‌ها، وزن دوباره به حالت اول و بلکه هم بیشتر بازمی‌گردد. وقتی هم که فرد از رژیم قبلی ناامید و به سراغ رژیم سریع‌السیر دیگری می‌رود، باز همین مشکل تکرار می‌شود. به این مسأله، اصطلاحاً "رژیم یویو" گفته می‌شود.

  • وقتی که مقدار زیادی وزن رو به سرعت کم کرده و بعد دوباره به سرعت همان وزن به شما برمی‌گردد،‌ این دیگر یک کاهش وزن موفق نیست. اگر رژیمی که انتخاب کرده‌اید، رژیمی نیست که بتوانید با آن تا آخر عمر سر کنید، یعنی رژیم اشتباهی رو انتخاب کرده‌اید.

    این نوع رژیم‌ها علاوه بر بی‌اثر بودن، به بروز آسیب‌های روانی و جسمی که برخی از آنها همیشگی هستند نیز منجر می‌شوند. بیایید با هم نگاهی به اثرات مخرب رژیم یویو بر روی بدن بیاندازیم:

    عضلات شما

    چون کاهش وزن در رژیم‌های سخت به سرعت انجام می‌شود، بدن علاوه بر چربی، عضلات رو هم می‌سوزاند. اما وقتی که فرد رژیم رو کنار می‌گذارد، به جای اینکه عضلات دوباره بازسازی شوند، چربی بیشتری در بدن ذخیره می‌شود. همین باعث می‌شود که وقتی فرد دوباره تصمیم به شروع رژیم بعدی می‌گیرد، کاهش وزن برای وی سخت‌تر از دفعات قبل باشد زیرا بدن عضلات کمتر و چربی بیشتری نسبت به قبل دارد.

    دستگاه گوارش شما

    وقتی بین رژیم‌های مختلف فرد شروع به پرخوری مجدد می‌کند، فشاری به دستگاه گوارش وارد می‌شود که منجر به رفلاکس اسید معده (سوزش سر دل)، معده درد و حتی یبوست یا اسهال دوره‌ای می‌شود که بستگی به نوع و مقدار غذایی که مصرف می‌شود نیز دارد. همچنین تحقیقات نشان می‌دهند که فرد بیشتر در معرض سندرم روده تحریک‌پذیر و رفلاکس اسید معده قرار می‌گیرد که این دو باعث می‌شوند فرد مجبور به پرهیزهای غذایی شود تا علائم درد رو کاهش بدهد و یک چرخه خوردن و نخوردن پیش می‌آید که در نهایت مشکلات گوارشی رو بیشتر می‌کند.

    سلامتی روده‌ها

    رژیم یویو به مرور زمان منجر به بروز التهاب مزمن در بدن شده و در نتیجه سلامتی مغز و روه‌ها رو تحت تأثیر قرار می‌دهد. میکروب‌های طبیعی موجود در روده نقش مهمی در تولید سروتونین ایفا می‌کنند. سروتونین،‌ نوعی انتقال‌دهند عصبی است که اشتها، خلق و خو، رفتار و خواب ما رو تنظیم می‌نماید. اما هر نوع محدودیت شدید غذایی می‌تواند تعادل این میکروب‌های طبیعی رو به شکل خطرناکی  بر هم زده و تولید سروتونین و سایر هورمون‌های مهم رو دچار اختلال کند.

    در رژیم‌هایی که فرد مجبور می‌شود یک یا بیش از یک گروه غذایی رو به طور کامل از برنامه غذایی خود حذف کند اصلاً توصیه نمی‌شوند زیرا روده به انواع مواد غذایی نیاز دارد و وقتی که تنوع غذایی از بین برود،‌ باکتری‌های روده به غذاهای مورد نیاز خود دسترسی نخواهند داشت و بسیاری از آنها از بین می‌روند. در حالی که باید زنده بمانند زیرا برای سلامتی روده مفید هستند. با از بین رفتن باکتری‌های مفید روده، خلق و خو نیز دچار مشکلاتی شده و فرد استرس، اضطراب و افسردگی رو تجربه می‌کند.

    قلب شما

    کاهش وزن بر روی عملکرد بخش‌های  مختلف بدن اثر می‌گذارد. از جمله بر روی ضربان قلب، فشار خون، قند خون و چربی خون. اما رژیم یویو، یعنی کاهش و افزایش دوره‌ای وزن، باعث می‌شود که این تغییرات خیلی دچار نوسان و به شدت بالا و پایین شوند و به کل دستگاه قلبی – عروقی فشار وارد شود.

    اعتماد به نفس شما

    گرچه اعتماد به نفس، بخشی از اندام‌های بدن نیست اما اثرات روانی رژیم یویو مخرب بوده و فرد رو دچار احساس عدم اعماد به نفس و شکست می‌کند. این تفکر منفی نیز به نوبه خود بر وضعیت سلامتی بدن اثر نامطلوب می‌گذارد. این افراد معمولاً برای بررسی وضعیت جسمانی خود نیز به پزشک مراجعه نمی‌کنند.

    راه حل

    به جای اینکه به دنبال رژیم‌هایی باشید که وعده کاهش وزن سریع می‌دهند، سعی کنید عادات سالم رو در خودتان ایجاد کرده و پرورش بدهید. کاهش وزن باید تدریجی باشد تا قابل انجام برای همیشه بوده و فشارزیادی به روح و جسم شما وارد نکند. همچنین بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید تا به شما در این زمینه به طریق اصولی کمک کند.

    برگرفته از: www.livestrong.com

    گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.