• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • عوارض جانبی خطرناک نوسانات وزن

  • چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 916 مدیریت
  • تحقیقات نشان می‌دهند که در حدود دو سوم افرادی که وزن کم می‌کنند دوباره به وزن اولیه خود برمی‌گردند. این نوسانات وزن برای سلامتی مضر هستند زیرا باعث بروز تغییرات مولکولی در بدن می‌شوند. به عبارتی برخی از ژن‌ها در بدن در اثر تغییرات شدید وزنی دستخوش تغییر شده، روشن یا خاموش می‌شوند و یا هرگز به حالت عادی خود بازنمی‌گردند. در ادامه مطلب به 5 مورد از عوارض جانبی خطرناک نواسانات وزن اشاره می‌کنیم.

  • 1 -  کند شدن متابولیسم

    با کاهش وزن، متابولیسم پایه بدن کاهش پیدا می‌کند. به ازای هر 10 درصد کاهش وزن، نیاز بدن به انرژی به میزان 20 درصد کمتر می‌شود تا وزن فرد رو در همان حد نگه دارد. علت این است که در کاهش وزن، عضلات بدن نیز تحلیل می‌روند. همچنین تغییرات ژنتیکی و هورمونی در بدن اتفاق می‌افتند. کسانی که مرتب وزن کم می‌کنند و باز وزن اضافه می‌کنند در معرض احساس گرسنگی بیشتر قرار می‌گیرند. متأسفانه میزان گرسنگی این افراد حتی از قبل هم بیشتر می‌شود.

    2 -  بروز التهاب در بدن

    با افزایش وزن، تعداد زیادی تغییرات ژنتیکی در بدن اتفاق می‌افتند که با سیستم ایمنی بدن و تنظیم التهابات بدن در ارتباط هستند. با تخریب DNA بدن،‌التهابات مزمن در بدن ایجاد می‌شوند که نقش مهمی در بروز مشکلات سلامتی مثل سرطان، اختلالات خودایمنی و بیماری قلبی – عروقی ایفا می‌کنند. همچنین به پرخوری بیشتر و افزایش وزن بیشتر نیز منجر می‌شوند. این مشکل مانند یک چرخه معیوب است که مرتب تکرار شده و هر بار بد و بدتر می‌شود.

    3 -  ابتلا به افسردگی

    یک تحقیق نشان می‌دهد که نواسانات وزنی می‌تواند به افسردگی منجر شود. یعنی حتی اگر فرد با موفقیت وزن کم کند اما سابقه بالا و پایین رفتن وزن رو داشته باشد، ممکن است که بعد  از کاهش وزن به افسردگی مبتلا شود. البته هنوز مشخص نیست که دقیقاً به چه علت افراد حتی با رسیدن به موفقیت دچار افسردگی می‌شوند اما گفته می‌شود که التهاب، کاهش بافت عضلانی بدن و بیماری‌های مزمن مثل دیابت و بیماری قلبی – عروقی با بروز علائم افسردگی در ارتباط هستند.

    4 -  ابتلا به بیماری قلبی

    افزایش وزن حتی در حد متعادل هم منجر به تغییرات ژنتیکی در عضلات قلب می‌شود. همچنین در متابولیسم اسیدهای چرب نیز تغییراتی به وجود می‌آید. این تغییرات حتی بعد از اینکه فرد وزن اضافی رو کم می‌کند نیز تا حدودی باقی می‌مانند. شاید به همین دلیل است که برخی از کسانی که تغییرات وزنی در حدود 4 کیلوگرم دارند تا دو برابر بیش از کسانی که تغییر وزنی آنها کمتر از 2 کیلوگرم بوده است در معرض حمله قلبی، سکته و مرگ قرار می‌گیرند.

    5 -  مقاومت به انسولین

    هر قدر که نوسانات وزن بیشتر باشد، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هم در آینده بیشتر است. افزایش وزن حتی به میزان کم باعث تغییراتی در تریلیون‌ها باکتری، ویروس و انگلی می‌شود که در بدن انسان زندگی می‌کنند. این تغییرات، کنترل متابولیکی رو محدود کرده و ممکن است که باعث مقاومت به انسولین شوند. مقاومت به انسولین هم به نوبه خود راه رو برای ابتلا به دیابت هموار می‌کند.

    چگونه از نوسانات وزن جلوگیری کنیم؟

    شاید با خواندن مطالب فوق دچار این نگرانی شده باشید که مبادا زندگی شما با کاهش و افزایش وزن‌های متعددی که تا به امروز داشته‌اید به مخاطره افتاده باشد. در پاسخ به این نگرانی شما باید بگوییم که عوامل زیادی در زندگی ما وجود دارند که بر زندگی ما اثر منفی دارند، مثل سیگارکشیدن، مصرف الکل و کم‌تحرکی، اما هیچ‌یک از اینها به تنهایی باعث مرگ ناگهانی نمی‌شوند.

    نوسانات وزن در بین خیلی از افراد رایج است. اگر تا کنون دچار این اشتباه شده‌اید، هنوز هم دیر نشده و باید رژیم غذایی خود رو اصلاح کنید. باید دست از رژیم‌های سخت و محدودکننده و شدید که باعث می‌شوند که در مدت کوتاهی وزن زیادی رو کم کنید یا وزن زیادی اضافه کنید،‌ بردارید. هدف وزنی شما باید وزنی باشد که واقع‌گرایانه باشد نه مانکنی. دقت داشته باشید که رژیم غذایی که انتخاب می‌کنید باید آنقدر طبیعی و صحیح باشد که بتوانید تا آخر عمر از این شیوه رژیمی استفاده کنید و محدود به دوران رژیم نباشد.

     

    برگرفته از:  www.livestrong.com

    گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.