• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • مضرات رژیم کاهش وزن کتو

  • چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 880 مدیریت
  • اخیراً استفاده از رژیم کاهش وزن کتو یا رژیم کتوژنیک در بین کسانی که می‌خواهند کاهش وزن سریع داشته باشند رواج زیادی پیدا کرده است. اما مانند همه رژیم‌های دیگر که با ادعای کاهش وزن سریع،‌ عوارضی رو در پی دارند، این نوع رژیم نیز مضراتی دارد که در ادامه مطلب به آنها اشاره می‌کنیم.

  • بدخوابی

    مقدار کربوهیدرات در رژیم کتو به شدت کم است و در عوض مقدار زیادی چربی در آن وجود دارد (75 درصد چربی، 20 درصد پروتئین و فقط 5 درصد کربوهیدرات). کاهش شدید مصرف کربوهیدرات باعث می‌شود که بدن وارد فاز کتوزیس شود. در این حالت بدن به سرعت شروع به شکستن چربی‌ها می‌کند تا به عنوان سوخت از آنها استفاده کند. این امر در ظاهر به نظر خوب می‌آید اما در واقع در باعث می‌شود که فرد دچار خستگی، تحریک‌پذیری، گیجی و بدخوابی شود.

    تحلیل رفتن عضلات

    برعکس تصور خیلی‌ها، رژیم کتو یک رژیم پرپروتئین نیست. کمبود پروتئین برای عضلات مضر است. وقتی که از خوردن میوه، سبزیجات و غلات به دلیل داشتن کربوهیدرات پرهیز می‌کنیم، بدن مجبور می‌شود که پروتئین عضلات و سایر بافت‌ها رو اصطلاحاً بدزدد و آن رو به کربوهیدرات تبدیل کند. پروتئین بخش مهمی از اندام‌هایی مثل قلب، عضلات و نیز برخی از هورمون‌ها، آنتی‌بادی‌ها و انتقال‌دهنده‌های اصلی است. یکی از دلایل کاهش وزن سریع در اوایل رژیم کتو این است که در واقع عضلات خود رو از دست می‌دهید، نه فقط چربی رو.

    تیرگی ذهنی

    وقتی که بدن وارد فاز کتوزیس می‌شود، بدن شروع به چربی‌سوزی می‌کند و در نتیجه مولکوی‌هایی به نام کتون در بدن تولید می‌شوند. گرچه برخی از سلول‌های مغزی می‌توانند از کتون به عنوان سوخت استفاده کنند اما مغز در واقع روزانه به بیش از 100 گرم کربوهیدرات نیاز دارد. در نتیجه در کمبود کربوهیدرات مغز دچار مشکل می‌شود. تیرگی ذهنی از مشکلات رایج در بین کسانی است که رژیم کم‌کربوهیدرات مثل رژیم کتو می‌گیرند.

    کم‌آبی بدن و گرفتگی عضلات پا

    یک دلیل دیگر برای کاهش وزن سریع در اوایل رژیم کتو این است که بدن شروع به از دست دادن آب می‌کند. یکی از محصولات جانبی شکسته شدن پروتئین‌ها، نیتروژن است. آزاد شدن نیتروژن در بدن برای بدن سمی است. پس بدن مجبور است که آن رو از طریق ادرار مکرر از خود دفع کند. در نتیجه بدن آب زیادی رو از دست داده و وزن کم می‌شود. کمبود آب بدن با برهم خوردن تعادل الکترولیت‌های بدن همراه است. عضلات ما به این الکترولیت‌ها نیاز دارد. به همین دلیل کسانی که رژیم کتو می‌گیرند (و کسانی که در گذشته از رژیم اتکینز استفاده می‌کردند) به گرفتگی عضلات پاها دچار می‌شوند.

    افزایش استرس

    رژیم کتو حتی از رژیم‌هایی مثل پالئو و اتکینز هم محدودکننده‌تر است. کافیست که فرد یک تکه میوه بخورد تا دیگر اجازه مصرف هیچ نوع کربوهیدرات دیگری در طول روز نداشته باشد. رژیم‌های محدودکننده از نظر روانشناسی، عامل استرس هستند. محرومیت بدن از مواد مغذی و غذا باعث می‌شود که بدن وارد وضعیت اورژانسی شود. در این حالت مقدار هورمون استرس، کورتیزول، افزایش یافته و سروتونین خون که باعث آرامش می‌شود، کاهش پیدا می‌کند.

    افتادن به ورطه پرخوری

    این مشکل در اغلب رژیم‌های کاهش وزن دیده می‌شود. وقتی که یک گروه غذایی مثل غلات، شکر یا سایر کربوهیدرات‌ها رو به کلی حذف یا شدیداً محدود می‌کنیم، حتی از قبل هم جذاب‌تر و هوس‌انگیزتر به نظر می‌‌رسند. این مسأله ریشه روانشناسی دارد اما جنبه جسمی نیز دارد. یکی از ترکیبات شیمیایی مغز که باعث حس خوشی می‌شود سروتونین نام دارد. وقتی که سروتونین کاهش پیدا می‌کند، که همان اتفاقی است که در رژیم به شدت کم‌کربوهیدرات می‌افتد، مغز ما طوری واکنش نشان می‌دهد که چشم و دل ما به دنبال خوراکی کربوهیدراتی می‌دود. همیشه در رژیم خود کمی شکر و به مقدار کافی کربوهیدرات بگنجانید تا از فرط محرومیت به پرخوری نیفتید.

    ضعف استخوان‌ها

    مولکو‌ل‌های کتون که در اثر مصرف چربی در رژیم کتو و سایر رژیم‌های کم‌کربوهیدرات در بدن ایجاد می‌شوند، خاصیت اسیدی دارند. وقتی که مقدار کتون‌ها در خون افزایش پیدا می‌کند، خون اسیدی می‌شود. یکی از راهکارهای بدن برای از بین بردن حالت اسیدی زیاد خون و ایجاد تعادل این است که از موادی مثل کلسیم برای خنثی کردن این اسید، استفاده کند. لذا بدن کلسیم رو از استخوان‌ها می‌گیرد تا خون رو خنثی کند. در درازمدت، بدن با کمبود مزمن کلسیم روبرو شده و تراکم استخوان‌ها کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه فرد دچار پوکی استخوان و شکسنندگی استخوان‌ها می‌شود.

    یبوست

    با حذف غلات، اکثر میوه‌ها و بسیاری از سبزیجات از رژیم غذایی،‌ مصرف فیبر به شدت پایین می‌آید و لوله‌های گوارشی دچار کم‌کاری می‌شوند و یبوست اتفاق می‌افتد.

    اختلالات تغذیه‌ای

    در رژیم‌های محدودکننده، محرومیت‌های غذایی بیشتر و بیشتر می‌شوند و سرانجام فرد رو دچار اختلالات تغذیه‌ای می‌کنند. در این حالت فرد پرخوری می‌کند و از این پرخوری احساس شرم و گناه می‌کند.

    بازگشت وزن حتی بیشتر از زمان قبل از شروع رژیم

    رژیم کتو خیلی از غذاهای سالم رو از برنامه غذایی حذف می‌کند و ادامه دادن آن مشکل است و حتی اکثر کسانی که از این رژیم پیروی می‌کنند هم معترف هستند که این رژیم باید به صورت موقتی دنبال شود. اما مشکل موقتی بودن رژیم‌های غذایی در این است که با قطع رژیم، وزن مجدداً افزایش پیدا می‌کند و گاهی حتی از وزن اولیه هم بیشتر می‌شود و فقط در موارد کمی فرد موفق می‌شودکه وزن از دست‌رفته رو حفظ کند و از بازگشت وزن جلوگیری نماید.

    حال که رژیم کتو مناسب نیست پس چه باید کرد؟

    طبیعت موقتی رژیم کتو و عوارض جانبی زیاد آن باعث می‌شوند که این رژیم رو به افراد سالم برای کاهش وزن توصیه نکنیم. اگر سلامتی جسمی و روحی‌تان برای‌تان مهم است رژیمی رو دنبال کنید که تعادل داشته باشد و به شدت محدودکننده نباشد،‌ تحرک بدنی منظم داشته باشید و استرس رو تا جای ممکن از زندگی خود دور کنید.

     

    برگرفته از:  www.rd.com

    گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.