• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • ورزش چگونه باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن می‌شود؟

  • چهارشنبه، ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ بازدید 568 مدیریت
  • این روزها همه به دنبال این هستیم که به طریقی، مقاومت بدن خود را با بالا بردن ظرفیت دستگاه ایمنی بدن خود افزایش بدهیم تا درگیر بیماری نشویم. وضعیت دستگاه ایمنی ما به عوامل متعددی بستگی دارد. ما بر روی برخی از این عوامل کنترل داریم اما برخی دیگر از کنترل ما خارج هستند. اما ورزش یکی از آن عواملی است که در کنترل ماست و به تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک می‌کند.

  • ورزش، چه ورزش‌های هوازی و چه تمرینات استقامتی، دستگاه ایمنی بدن ما را بهبود می‌بخشد. اما ورزش چگونه این کار را انجام می‌دهد؟

     

    جالب است که بدانید چاقی و اضافه وزن از عواملی هستند که دستگاه ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند و احتمال بروز بیماری را بالا می‌برند. اما ورزش می‌تواند برخی از اثرات مضر چاقی را معکوس کند، حتی اگر فرد چاق وزن هم کم نکند. بنابراین چه تناسب اندام داشته باشید و چه اضافه وزن، در هر صورت ورزش دستگاه ایمنی بدن شما را تقویت می‌نماید.

     

    در کسانی که فعالیت بدنی ندارند و یا فعالیت بدنی آنها بسیار اندک است، خطر ابتلا به بیمارها و عفونت لوله‌های تنفسی بخش بالایی دستگاه تنفس وجود دارد و یکی از این بیماری‌ها هم ابتلا به ویروس کرونا یا همان کووید 19 است. کسانی که تا حدودی فعالیت بدنی دارند، در معرض خطری کمتری در این زمینه قرار دارند (40 درصد کمتر از کسانی که فعالیت بدنی ندارند یا فعالیت‌شان خیلی کم است).

     

    اما این موضوع روی دیگری از سکه را نیز شامل می‌شود. یعنی افرادی که فعالیت بدنی بسیار شدید و خسته‌کننده‌ای دارند. این افراد نیز در معرض خطر ابتلا به عفونت لوله‌های بالایی دستگاه تنفسی قرار دارند. به همین دلیل است که بسیاری از دونده‌های ماراتن، اغلب دچار سرماخوردگی‌های خفیف یا گلو درد در طول تمرینات هستند. بنابراین نه تنها افرادی که ورزش نمی‌کنند، بلکه ورزشکاران حرفه‌ای نیز باید به این نکته مهم و کلیدی توجه کنند.

     

    این موضوع برمی‌گردد به طبیعت بدن و واکنشی که به استرس نشان می‌دهد. اگر فشاری که به بدن وارد می‌شود خیلی کم باشد، بدن ما تقویت نمی‌شود و اگر هم استرس و فشاری که به بدن وارد می‌شود زیاد باشد (یعنی در ورزش‌های شدید) باز هم بدن فرصت بازسازی خود را پیدا نکرده و دچار ضعف می‌شود. بنابراین یک بازه مناسب ورزش وجود دارد که فعالیت بدنی کمتر یا بیشتر از آن می‌تواند برای بدن مضر باشد و ایمنی بدن را تضعیف کند.

     

    همچنین شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند، تمرینات شدید ورزشی باعث سرکوب دستگاه ایمنی بدن می‌شوند. سلول‌های ایمنی بدن باعث بر هم خوردن نظم تولید لنفوسیت‌ها شده و هورمون‌هایی ترشح می‌کنند که اثرات منفی بر روی بدن می‌گذارند.

     

     البته اکثر مردم آنقدر ورزش نمی‌کنند که جای نگرانی از بابت زیاده‌روی در ورزش باشد. اما چنانچه شما جزء ورزشکارانی هستید که ورزش‌های بسیار شدید انجام می‌دهید، بهتر است که در این برهه که خطر ابتلا به کووید 19 جدی است، مدتی از انجام فعالیت‌های شدید خودداری کنید.

     

    با این وجود همانطور که گفته شد ورزش اگر در حد معقول انجام شود باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن می‌شود. اگر تا کنون اهل ورزش نبودید، اکنون بهترین زمان برای شروع ورزش است. سعی کنید که 3 تا 5 روز در هفته و هر بار به مدت 30 تا 60 دقیقه ترکیبی از ورزش هوازی و استقامتی و با شدت معقول انجام بدهید تا دستگاه ایمنی بدن شما تقویت شده و خطر بیماری در شما کمتر شود. اگر احساس می‌کنید که ورزشی که انجام می‌دهید بیشتر باعث ضعف شما می‌شود، بهتر است که دست نگه دارید زیرا ممکن است که عواقب منفی آن بیش از فواید آن باشند.

     

    برگرفته از:   blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.