حتی اگر تا به حال به پرخوری احساسی مبتلا نشده باشید، شاید در این ایام که با کووید 19 نیز دست و پنجه نرم میکنید، تجربه پرخوری احساسی به سراغ شما بیاید. خانهنشینی و قرنطینه نیز مزید بر علت شده و نبود سرگرمی و بیحوصلگی باعث افزایش احتمال پناه بردن به غذا و پرخوری میشود. غذا خوردن و گرسنگی، واکنش طبیعی بدن است اما داستان پرخوری احساسی، چیز دیگریست.
در زمانهای استرس مثل شیوع کووید 19، انرژی روحی و جسمی ما تحلیل میرود، خواب ما با مشکل مواجه میشود، دستگاه ایمنی ما ضعیف شده و در مجموع، خطر سلامتی ما را تهدید میکند. خوشبختانه راهکارهایی وجود دارند که میتوان با کمک آنها، استرس را کنترل و مانع از پرخوری احساسی شد.
به سرنخهایی که بدن شما برای شما میفرستد، توجه کنید
قدم اول این است که تفاوت بین گرسنگی واقعی و گرسنگی احساسی را شناسایی کنید. گرسنگی واقعی دارای علائم جسمی است مثل غرولند شکم. اگر به تازگی غذا خوردهاید و احساس میکنید که خیلی زود مجدداً گرسنه شدهاید و هیچ نشانه جسمی گرسنگی در شما وجود ندارد، باید ریشه این گرسنگی را در احساسات خود جستجو کنید.
بر اساس تحقیقات، 4 احساس باعث برانگیختن گرسنگی در ما میشوند که عبارتند از: شادی، غم، ترس و عصبانیت. ابتدا ببینید که احساس شما در آن لحظه چیست تا بتوانید به آن احساس یک پاسخ غیر خوراکی و غیر غذایی بدهید. مثلاً اگر عصبانی هستید، انجام یک فعالیت جسمی، مثل گردگیری منزل یا ورزش، به شما کمک میکند تا این احساس را پشت سر گذاشته و از غذا برای رفع آن استفاده نکنید.
اگر احساس غم و اندوه میکنید، بهترین راهکار این است که با یک دوست تماس بگیرید و یا زمان خود را با یک حیوان خانگی سپری کنید و یا به تماشای فیلم بپردازید و اجازه بدهید که اشک شما جاری شود تا سبکتر شوید.
الگوی نوع غذای مصرفی و احساسات خود را کشف کنید
قدم دوم این است که ببینید چرا وقتی که یک احساس خاص به سراغ شما میآید، شما نیز به سراغ یک نوع غذای خاص میروید. یعنی مثلاً وقتی که عصبانی هستید، هوس غذای شور و ترد دارید یا وقتی که غمگین هستید، دلتان خوراکی خامهای یا شیرین میخواهد. میتوانید یک دفتر یادداشت داشته باشید که در آن در کنار غذایی که میخورید، احساسات خود و درجه سیری یا گرسنگی خود را نیز یادداشت کنید.
این کار به شما کمک میکند تا الگو و رابطه بین احساسات خود و غذاهای مصرفی خود را پیدا کنید. وقتی که از "چرایی" هوس غذایی خود مطلع شوید، بهتر میتوانید آن را کنترل و یک جایگزین مناسب غیر خوراکی به جای غذا برای پشت سر گذاشتن احساسات خود پیدا کنید.
مثلاً ممکن است این پیگیری منجر به این شناخت از خود شود که در هنگام غم هوس خوردن بستنی پیدا میکنید. دانستن این موضوع به شما کمک میکند تا غذاهایی که در هنگام برخورد با احساسات دچار هوس خوردن آنها میشوید را در دسترس نگذارید.
برای خود یک برنامه غذایی درست کنید
قدم سوم، برنامهریزی است. احتمال پرخوری احساسی در روزهای پایان هفته به اوج خود میرسد زیرا فرد زمان آزاد بیشتری دارد. سعی کنید که هر روز در محدوده یک ساعت مشخص غذا بخورید و از قبل بدانید که قرار است چه چیزی بخورید. برنامهریزی قبلی باعث میشود که ذهن شما درگیر خوراکیهای دیگر نشود.
از حواسپرتی در حین غذا خوردن، پرهیز کنید
چهارمین قدم، دقت و تمرکز بر خوردن غذا است. در حالت ایستاده و با عجله غذا نخورید. میز غذاخوری شما در نزدیکی تلویزیون نباشد. تلفن همراه خود را در دسترس نگذارید. در زمان غذا خوردن، تمام ذهن خود را به همان معطوف کنید.
با خودتان مهربان باشید
پنجمین و آخرین قدم این است که به خودتان مهربان باشید و رفتار مثبت با خودتان داشته باشید. حتی در ذهن خود، خودتان را مسخره نکنید. بیرحمی نسبت به خود باعث برانگیخته شدن پرخوری احساسی میشود. به جای سرزنش خود برای هر واقعه، به این فکر کنید که اگر میتوانستید زمان را به عقب برگردانید، چه واکنشی به وقایع نشان میدادید و از این به بعد باید چگونه رفتار کنید.
در پایان، نیازی نیست که خودتان را خیلی محروم ومقید کنید. میتوانید از خوردن همه غذاهای مورد علاقه خود لذت ببرید. فقط باید تعادل را رعایت کنید.
برگرفته از: www.thehealthy.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]