گاهی جدا کردن حقیقت از افسانه، کار سادهای نیست، به خصوص در ارتباط با رژیم گرفتن و تغذیه. گاهی باور به یکسری شایعات درمورد کاهش وزن و لاغری، در ذهن ما چنان ریشه میکند که تصور نمیکنیم ممکن است صرفا شایعه بیاساس و بسیار دور از حقیقت باشند. در ادامه به بررسی 10 مورد از رایجترین باورهای غلط رژیمی میپردازیم.
همه ما دوست داریم که باور کنیم راه میانبر و جادویی برای کاهش وزن وجود دارد اما حقیقت این است که راهکارهایی مثل نوشیدن سرکه سیب برای لاغری و هر نوع خوراکی خاص دیگر با این وعده که متابولیسم را بالا برده و وزن را کم میکند، هیچ پشتوانه تحقیقاتی و علمی ندارد. یک خوراکی به تنهایی و بدون رژیم گرفتن و تحرکی بدنی، هرگز نمیتواند وزن شما را کم کند.
با بالا رفتن سن، متابولیسم نیز به میزان 1 تا 2 درصد کاهش پیدا میکند. بنابراین کاهش وزن در 60 سالگی، سختتر از 20 سالگی است، به خصوص که در سن بالا، بدن به انرژی کمتری نسبت به دوران جوانی نیاز دارد و عضلات بدن نیز تحلیل رفتهاند. اما این دلیل نمیشود که شما نتوانید در سن بالا وزن کم کنید یا متابولیسم خود را بالا ببرید. کافیست که فعالیت بدنی داشته باشید و از تحلیل رفتن عضلات خود جلوگیری کنید.
این مورد تا حدودی میتواند درست باشد زیرا خوردن وعدههای کوچک غذایی هر سه ساعت یکبار، مانع از افتادن در دام گرسنگی شدید و پرخوری میشود. اما در مجموع آنچه که برای کاهش وزن مهم است، کل غذای مصرفی شما در روز است. یعنی فرقی نمیکند که چه تعداد وعده غذایی داشتهاید، بلکه مهم این است که در کل روز چقدر غذا مصرف کردهاید، حال چه همه آن غذا را در یک وعده خورده باشید و یا بین وعدههای متعدد تقسیم کرده باشید.
آب به خودی خود نقشی در کاهش وزن ندارد زیرا آب فاقد کالری و یکا است. اما اگر آب را جایگزین نوشیدنیهای شیرین مثل نوشابه کنید، طبیعتا به کاهش وزن شما کمک میشود. به عبارتی اگر شما آب زیادی در طول روز بنوشید اما سایر عادات ناسالم خود را ترک نکنید، نوشیدن میزان زیادی آب به کاهش وزن شما کمکی نخواهد کرد.
هیچ پشتوانه علمی در این مورد وجود ندارد. حقیقت این است که کبد، کلیهها، دستگاه لنفاوی بدن و لولههای گوارشی مسئول پاکسازی بدن از سموم هستند. اگر هم این دستگاههای حیاتی بدن دچار آسیب شوند و نتوانند وظیفه خود را به درستی انجام بدهند، راهکار عاقلانه و درست این است که به پزشک مراجعه کنید و به دمنوشها و سمزداهای خانگی اکتفا یا تکیه نکنید.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: آیا چای چربیسوز وجود دارد و آیا اینگونه محصولات، ضرر ندارند؟
در این مورد باید به اولویتها توجه کنید. به عبارتی شما نمیتوانید بدون یک رژیم کاهش وزن اصولی و صرفا با تکیه بر فعالیت بدنی وزن کم کنید. در زمینه کاهش وزن، وضعیت رژیم غذایی شما از اولویت و اهمیت بیشتری نسبت به فعالیت بدنی شما برخوردار است و فعالیت بدنی در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد (20 درصد از کاهش وزن به عهده ورزش و 80 درصد آن وابسته به آنچه که میخورید، است). ورزش به جای خود اهمیت بسیار زیادی دارد اما باید حتما در کنار یک رژیم غذایی اصولی و سالم قرار بگیرد تا نقش خود را به خوبی ایفا کند.
خیر. گرچه اغلب اسموتیها حاوی ترکیبات سالم مثل میوه و سبزیجات و ماست بدون چربی یونانی هستند اما همچنان میتوانند سرشار از انرژی (کالری و یکا) بوده و باعث افزایش وزن شما شوند، به خصوص که اسموتی نیازی به جویدن ندارد و چون حالت رقیق و مایع دارد، حس سیری در شما ایجاد نمیکند.
گرچه کاهش غذای دریافتی میتواند به کاهش وزن منجر شود اما این مورد دارای حد و مرز خاصی است. یعنی اگر از میزان خاصی کمتر مصرف کنید، بدن شما شروع به مقاومت میکند چون فکر میکند که شما د چار قحطیزدگی شدهاید و برای اینکه شما را زنده نگه دارد نسبت به سوختن چربیها از خود مقاومت نشان میدهد.
همچنین وقتی که کاهش وزن شما سریع باشد، متابولیسم شما هم کند میشود و دیگر به شما اجازه نمیدهد که مانند سابق به سرعت وزن کم کنید. بنابراین گرچه کاهش غذای مصرفی به کاهش وزن کمک میکند اما نباید این کمخوری به قدری باشد و رژیم شما آنقدر محدودکننده و سختگیرانه باشد که مشکلاتی که به آنها اشاره شد، پیش بیایند و در کاهش وزن شما مانعتراشی کنند.
خیر. هر غدایی هر قدر هم که سالم باشد اگر در مصرف آن زیادهروی شود، میتوان به افزایش وزن منجر شود. برخی از افراد تصور میکنند که روغن زیتون به دلیل سالم بودن اثری بر افزایش وزن ندارد. این تصور کاملا اشتباه است. روغن زیتون هم مانند هر چربی دیگر باعث افزایش وزن میشود اما بر روی قلب و سلامتی اثرات مفید دارد. این مورد در ارتباط با همه مواد غذایی سالم، صدق میکند. بنابراین با این تصور اشتباه که غذاهای سالم باعث چاقی نمیشوند، در خوردن آنها زیادهروی نکنید. هر چیز در حد متعادل، نیکوست.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: 8 خوراکی سالم که میتوانند روند کاهش وزن شما را کُند کنند
خیر. این تئوری که وزن بدن ما تا حدی کم میشود که میزان ذخایر چربی بدن ما به میزان ثابتی برسد و بعد از آن دیگر نمیتوان وزن کم کرد، در حیوانات کاملا به اثبات رسیده است اما در مورد انسان هنوز کاملا مشخص نیست. ما میدانیم که 50 درصد وزن بدن ما توسط ژنهای ما تعیین میشود و 50 درصد مابقی به نوع رژیم غذایی و میزان فعالیت بدنی ما بستگی دارد. ما نمیتوانیم کار زیادی در ارتباط با ژنهای خود انجام بدهیم اما میتوانیم الگوی غذا خوردن و ورزشی خود را در کنترل خود بگیریم و بر روی وزن خود اثر بگذاریم و بعد از استاپ وزنی هم با راهکارهایی مجددا شروع به کاهش وزن کنیم.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: بدترین و مضرترین توصیههای رژیمی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]