اگر تصمیم دارید سبزیجات بیشتری وارد برنامه غذایی خود کنید باید به شما احسنت گفت. اکثر جامعه ما سبزیجات کافی مصرف نمیکنند. این در حالیست که ما باید روزانه بین 5/2 تا 5/3 فنجان سبزیجات مصرف کنیم. استفاده از سبزیجات علاوه بر اینکه به کاهش وزن کمک میکند، در جلوگیری از بروز بیماریهایی مثل بیماری قلبی – عروقی، دیابت نوع 2 و برخی از انواع سرطان نیز نقش بسیار مهمی دارد. اما ما در پخت سبزیجات دچار اشتباهاتی میشویم که بخش مهمی از فواید این مواد غذایی ارزشمند را از بین میبرند.
برخی از ما برای پرهیز از چربی و روغن سرخ کردنی، اقدام به آب پز کردن سبزیجات میکنیم. اما این روش باعث میشود که مقدار زیادی از ویتامینهای محلول در آب، مثل ویتامین C و ویتامینهای B از سبزی خارج شده و وارد آب شوند. اگر غذایی که درست میکنید سوپ باشد این مورد مشکلی ایجاد نمیکند چون شما آب را هم که ویتامینها وارد آن شدهاند، مصرف میکنید. اما اگر آب را دور بریزید از این ویتامینها هم محروم میشوید. بنابراین اگر از روش برشته کردن یا استفاده از مایکروفر کمک بگیرید، برای حفظ ویتامینهای محلول در آب موجود در سبزیجات، بهتر است.
روغن نارگیل یکی از روغنهای خوب برای تهیه دسر و سس است اما نباید از آن در پخت سبزیجات استفاده کنید. این روغن باعث افزوده شدن مقادیر زیادی چربی اشباع مضر به غذای شما میشود که برای سلامتی مضر است. سالمترین روغن برای پخت، روغن زیتون فرابکر است.
در حالی که سبزیجات برای سلامتی قلب و کاهش وزن مفید هستند اضافه کردن کره میتواند این خواص آنها را کاهش دهد. این کار طعم عصلی سبزیجات را نیز از بین میبرد و طعم کره را غالب میکند. به جای کره از روغن زیتون استفاده کنید که هم سالمتر است و هم طعم بسیار خوبی به سبزیجات شما میدهد.
گرچه روغنهایی مثل روغن زیتون، سالم هستند اما در هر صورت میتوانند شما را چاق کنند و باید در حد متعادل مصرف شوند. برای سرخ کردن سبزیجات با روغن زیتون، کافیست که یک قاشق غذاخوری روغن زیتون فرابکر را داخل ماهیتابه سبزیجات خود بریزید و سبزیجات را زیر و رو کنید تا به روغن آغشته شوند. همین مقدار روغن کافیست و نیازی به بیش از آن برای سرخ کردن سبزیجات نیست.
برخی از افراد قبل از پخت سبزیجات و یا قبل از خوردن آنها، به آنها نمک اضافه می کنند. این کار باعث میشود که محتوای نمک سبزیجات دو برابر شود و برای سلامتی قلب مضر است. سبزیجات منبع بسیار خوب پتاسیم هستند که با اثرات مضر سدیم مبارزه میکند. اما اگر شما به سبزیجات خود نمک اضافه کنید، این اثر مفید سبزیجات را از بین میبرید.
به جای این کار، قبل از پخت مقدار بسیار کمی نمک به سبزیجات خود بزنید و قبل از اینکه بخواهید نمک بیشتری اضافی کنید، آنها را بچشید. همچنین میتوانید از سایر مواد خوراکی طعمدهند مثل سبزیجات معطر و ادویه (مثل سیر) برای طعمدار کردن سبزیجات خود استفاده کنید.
بعضی از افراد سبزیجات را به شدت حرارت میدهند تا طعم دودی یا برشته بدهد. این شیوه اثرات بسیار مخربی بر روی سلامتی دارد. وقتی که گوشت را با حرارت زیاد میپزید، ترکیبات شیمیایی سرطانزا در آن تولید میشود. حرارت زیاد در سبزیجات نیز نوعی ترکیب شیمیایی سرطانزا به نام بنزوپیرن در آن تولید میکند.
یک راه برای اینکه حرارت زیادی به سبزیجات وارد نشود این است که حرارت غیر مستقیم باشد و سبزیجات را مستقیما روی شعله قرار ندهید. مثلا میتوانید در طبقهای از گریل که فاصله بیشتری با منبع حرارت دارد، قرار بدهید. یک راه دیگر این است که مدت زمان تماس سبزیجات را حرارت را به حداقل برسانید و آنها را خیلی زود از روی شعله بردارید.
بسیاری از افراد از آنجایی که فرصت کافی برای درست کردن غذا ندارند، سبزیجات را از قبل آماده کرده و خرد میکنند. اما این کار بخش مهمی از مواد مغذی بسیار مفید سبزیجات را از بین میبرد. بنابراین بهتر است که سبزیجاتی مثل کیل و سبزیجات برگدار را خرد نکرده و به صورت کامل نگهداری کنید و درست مدت کوتاهی قبل از پخت غذا آنها را خرد کنید.
با وجود تمام مواردی که گفته شد، آنچه که از همه آنها مهمتر است این میباشد که فارغ از اینکه از چه نوع روش پختی استفاده میکنید اما باید هر روز حتما سبزیجات بخورید. یعنی حتی اگر از خوردن بروکلی آغشته به پنیر که که روش سالمی نیست، لذت میبرید، اشکالی ندارد که به این شیوه، بروکلی را استفاده کرده و از فواید آن بهرمند شوید. اما دقت کنید که این کار باعث میشود که محتوای انرژی بیشتر (کالری) و سدیم بیشتری نیز وارد بدن خود کنید.
همچنین این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که شما برای افزایش جذب ویتامینهای محلول در چربی، مثل ویتامین A، D و K، که در سبزیجات وجود دارند به مقداری چربی نیز نیاز دارید تا این ویتامینها همراه با آن چربی، جذب بدن شما شوند. بنابراین میتوانید تا حدودی چربی سالم به سبزیجات خود اضافه کنید تا به جذب این ویتامینها کمک کنید.
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]