• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • آیا نوع شیری که می‌نوشید را اشتباه انتخاب کرده‌اید؟

  • سه شنبه، ۱۵ تیر ۱۴۰۰ بازدید 704 مدیریت
  • نوشیدنی شیر، انواع متنوعی دارد. امروزه حتی شیر لبنی و غیرلبنی هم در سوپرمارکت‌ها یافت می‌شود. چه در حال کاهش وزن باشید و چه با لاکتوز حساسیت داشته باشید یا حتی گیاهخوار باشید، شیر را می‌توانید به طرق مختلف وارد برنامه غذایی خود کنید، مشروط بر اینکه شیر مناسب برای شرایط خودتان را انتخاب کنید. در ادامه مطلب به شما کمک می‌کنیم تا با انواع شیرها آشنا شده و دست به انتخاب صحیح شیر بزنید.

  •  

    شیر مناسب برای کودک نوپا

     

    پس از اینکه کودک از شیر مادر یا شیر خشک، گرفته می‌شود، این پرسش برای مادران پیش می‌آید که شیر مناسب برای کودک در این سن، چه نوع شیری است. توصیه می‌شود که تا یکسالگی از نوشیدن شیر گاو پرهیز شود. کودک باید از شیر کامل استفاده کند تا به چربی و کلسترول برای رشد طبیعی و سالم مغز نیاز دارد. از دو سالگی به بعد می‌توانید به جای شیر کامل، از شیر کم‌چرب (شیر 1٪ یا 2٪ چربی) استفاده کنید. وقتی که شروع به استفاده از شیر کم‌‌چرب برای کودک خود می‌کنید، حواس‌تان باشد که حتماً چربی سالم کافی در رژیم غذایی او وجود داشته باشد تا روند رشد را به درستی طی کند.

     

    شیر مناسب برای کودکان بزرگتر و نوجوانان

     

    شیر کم‌چرب (شیر 1٪ یا 2٪ چربی) برای کودکان بالای دو سال، مناسب است زیرا شیر کامل و پرچرب، باعث اضافه‌‌وزن کودک می‌شود. در ضمن، شیر کم‌چرب، کلسترول کمتری دارد و برای  قلب کودک هم مناسب‌تر است. همچنین، شیر کم‌چرب، مقادیر زیادی از ویتامین A، ویتامین D و کلسیم را که برای رشد و نمو کودکان و نوجوانان، ضروری هستند، فراهم می‌‌کند.

     

    شیر مناسب برای مادران شیرده

     

    هر چه که مادر شیرده می‌خورد یا می‌نوشد، به بخشی از غذای کودک وی در شیر مادر تبدیل می‌شود. اهمیت نوع شیری که مادر در دوران شیردهی مصرف می‌کند، از کیفیت رژیم غذایی وی، کمتر است. برخی تصور می‌کنند که مادر شیرده باید شیر زیاد بنوشد تا شیر بیشتری هم تولید کند. اما واقعیت این است که تا زمانی که به بدن خود آبرسانی کنید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید و غذاهای غیرفراوری مصرف کنید، نیازی به مصرف مقدار زیادی شیر نیست. شیر مناسب برای این دوران، شیر کم‌چرب است تا کلسیم و ویتامین‌های مورد نیاز بدن مادر را هم فراهم کند.

     

    شیر مناسب برای ورزشکاران

     

    مطالعات نشان می‌دهند که ورزشکارانی که پس از ورزش دو از شیرکاکائوی کم‌چرب استفاده می‌کنند، نسبت به کسانی که نوشیدنی ورزشی مصرف می‌کنند، هم ترمیم عضلانی بهتری دارند و هم به دلیل افزایش میزان گلیکوژن در بدن‌شان، عملکرد بهتری در ورزش دارند. قند موجود در شکلات، کربوهیدرات مورد نیاز در طی ورزش را فراهم کرده و پروتئین موجود در شیر هم به ترمیم عضلانی کمک می‌کند.

     

    شیر مناسب برای کسانی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند

     

    لاکتوز، قند موجود در شیر و فراورده‌های لبنی است. اکثر افراد در بدن خود آنزیمی به نام لاکتاز تولید می‌کنند که لاکتوز را تجزیه کرده و لذا مشکلی برای فرد به وجود نمی‌آورد. اما اگر فرد به مشکل عدم تحمل لاکتوز مبتلا باشد، دستگاه گوارش وی قادر به تولید آنزیم لاکتاز نیست و لاکتوز به خوبی هضم نمی‌شود. در نتیجه فرد با مصرف مواد غذایی حاوی لاکتوز، دچار علائمی مثل انقباض شکم، نفخ، حالت تهوع، باد شکم و اسهال می‌شود.

     

    خبر خوب این است که این افراد هم می‌توانند شیر مصرف کنند زیرا برای این افراد نیز شیرهایی در بازار وجود دارد که فاقد لاکتوز است. این شیرهای مخصوص، حاوی آنزیم لاکتاز که بدن خود فرد آن را تولید نمی‌کند، هستند. یک گزینه دیگر برای این افراد، شیرغیر لبنی و غنی‌شده مثل شیر سویا، شیر بادام، شیر نارگیل است.

     

    شیر مناسب برای سالمندان

     

    افراد پنجاه سال به بالا، به مقدار بیشتری کلسیم و ویتامین D نیاز دارند تا خطر ابتلا به پوکی استخوان را در سنین بالا، کمتر کنند. سالمندان باید روزانه 1200 میلی‌گرم کلسیم مصرف کنند. این میزان کلسیم در 3 تا 4 لیوان شیر (یا ترکیبی از سایر فراورده‌های لبنی مثل ماست، سبزیجات و پنیر) یافت می‌شود. سالمندانی که می‌خواهند دریافت چربی و انرژی را کمتر کنند، بهتر است که از شیر کم‌چرب یا شیر بدون‌ چربی استفاده کنند.

     

    شیر مناسب برای افرادی که رژیم کاهش وزن دارند

     

    به افرادی که رژیم کاهش وزن دارند، توصیه می‌شود که از شیر بدون چربی استفاده کنند. این شیر، کمترین میزان چربی را دارد اما سایر مواد مغذی موجود در آن حفظ شده‌اند و حاوی مقادیر چشمگیری کلسیم، پروتئین، ویتامین A، ویتامین D و سایر مواد مغذی است. در یک لیوان شیر بدون چربی، تنها 2/0 گرم چربی وجود دارد. اگر از آبکی بودن شیر بدون چربی، خوشتان نمی‌آید، می‌توانید از شیر کم‌چرب، به جای شیر بدون چربی، استفاده کنید. در یک فنجان شیر 1٪ چرب، 4/2 گرم چربی و در یک فنجان شیر 2٪ چرب، مقدار 9/4 گرم چربی وجود دارد.

     

    خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنها می‌کنیم: آنچه باید درباره شیر طلایی بدانید

     

    شیر مناسب برای گیاهخواران

     

    افراد گیاهخوار، هیچ محصول حیوانی مصرف نمی‌کنند و این شامل لبنیات هم می‌شود. اما این بدین معنی نیست که باید شیر را به کلی از برنامه غذایی خود حذف کنند. این افراد می‌توانند از شیرهای غیرلبنی استفاده کنند. از جمله شیرهای غیرلبنی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

     

    • شیر سویا: این شیر از لوبیای سویای کامل و آب تصفیه‌شده، تهیه می‌شود. شیرسویا، یکی از محبوب‌ترین مواد غذایی جایگزین برای لبنیات، در بین گیاهخواران است. این نوع شیر، هم برای کسانی که می‌خواهند وزن کم کنند، مناسب است و هم مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان، ویتامین D، پروتئین و کلسیم را در خود جای داده است. همچنین شیرسویا فاقد کلسترول است و برای سلامتی قلب، مناسب است.

     

    • شیر بادام: این نوع شیر از بادام کوبیده و آب تصفیه‌شده تهیه می‌شود و مزه‌ای شبیه شیر واقعی دارد اما چربی آن بالا نیست. در یک لیوان شیر بادام، تنها 3 گرم چربی وجود دارد. ضمن اینکه ویتامین E، ویتامین D و چربی‌های سالم مورد نیاز بدن را فراهم می‌کند. اما توجه داشته باشید که این نوع شیر، پروتئین خیلی کمی دارد. کلسیم موجود در شیر بادام نیز به اندازه کلسیم شیر گاو نیست. بنابراین، کسانی که از این نوع شیر استفاده می‌کنند ممکن است که نیاز به مصرف مکمل کلسیم داشته باشند.

     

    • شیر برنج: منظور از این نوع شیر، همان غذای سنتی خودمان که شیربرنج است، نمی‌باشد. شیر برنج مد نظر ما از برنج آسیاب‌شده و آب تهیه می‌شود. این نوع شیر، کمترین میزان چربی را در خود دارد (تنها 3/2 گرم در هر لیوان). شیر برنج، ویتامین‌‌‌‌های B، آنتی‌اکسیدان‌ها و مقدار زیادی مواد مغذی برای حفظ سلامتی قلب را در اختیار ما می‌گذارد. گرچه این نوع شیر، انتخاب مناسبی برای کسانی است که می‌خواهند وزن کم کنند اما بهتر است که مورد استفاده افراد مبتلا به دیابت قرار نگیرد زیرا مقدار کربوهیدرات موجود در آن، بالا است. شیر برنج، منبع طبیعی کلسیم، ویتامین D و پروتئین نیست. پس باید انواعی از این شیر را تهیه کنید که غنی‌شده باشند.

     

    • شیر نارگیل: از این شیر می‌توان در تهیه دسرها و نوشیدنی‌های سالم استفاده کرد. این شیر از خامه نارگیل، نیشکر و مواد مغذی افزوده، تهیه می‌شود و سرشار از ویتامین است. اما مقدار کلسیم و پروتئین آن از شیر معمولی، کمتر است. در یک لیوان از این نوع شیر، 6/3 گرم چربی وجود دارد که مقدار مناسبی برای کسانی است که می‌خواهند وزن کم کنند.

     

    • شیر فندق: این نوع شیر از فندق خرد‌شده، آب تصفیه‌شده و شیرین‌کننده تهیه می‌شود. مقدار چربی آن در هر لیوان، 5/3 گرم است. البته پروتئین شیر فندق کم است اما معمولاً کارخانه‌های تهیه‌کننده، کلسیم و ویتامین‌های موجود در شیر گاو را به آن اضافه می‌کنند.

     

    • شیر جودوسر: جودوسر، فواید بسیار زیادی دارد. از جمله این فواید می‌توان به کاهش خطر بیماری قلبی، کاهش کلسترول و تقویت سیستم ایمنی بدن، اشاره کرد. شیر جودوسر از بلغور جودوسر، آب تصفیه‌شده و سایر غلات تهیه شده است. این شیر، یک انتخاب سالم به جای شیر گاو است. در یک فنجان از این شیر، 5/2 گرم چربی، 2 گرم فیبر و 4 گرم پروتئین وجود دارد و هیچ چربی اشباع یا کلسترولی در یافت نمی‌شود. از برندهایی استفاده کنید که شیر جودوسر را با کلسیم و ویتامین D غنی کرده  باشند.

     

    • شیر شاهدانه: این نوع شیر از دانه شاهدانه پوست‌گرفته و آب تصفیه‌شده، تهیه می‌شود. این نوع شیر را معمولاً با کلسیم، ویتامین D و پروتئین، غنی می‌کنند. در هر فنجان از این شیر، 5 تا 6 گرم چربی وجود دارد.

     

    همیشه قبل از خرید محصولات لبنی و شیر، برچسب غذایی آن را مطالعه کنید. شما از چه نوع شیری استفاده می‌کنید و شیر مورد علاقه شما، کدامیک است؟

     

    خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنها می‌کنیم: همه چیز درباره انواع شیر غیر لبنی

     

    برگرفته از: www.sparkpeople.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.