سندرم روده تحریکپذیر یا IBS با علائمی نظیر دردهای شکمی، گرفتگی شکم، اسهال یا یبوست همراه است. این علائم از فردی به فرددیگر متفاوت است و در نتیجه تعیین یک رژیم غذایی که کاملا مختص این بیماری باشد و علائم فرد را تخفیف بدهد را مشکل میکند. بنابراین باید با آزمون و خطا پیش رفت تا رژیم غذایی مناسب هر فرد را تشخیص داد. برای برخی رژیم بدون گلوتن جواب میدهد و برای برخی دیگر رژیم کمچرب و ... . اما در این بین برخی از غذاها هستند که به طور مشترک بین همه افراد مبتلا به IBS منجر به تحریک بروز علائم بیماری میشوند که در ادامه مطلب به معرفی این خوراکیها میپردازیم.
سیب سرشار از فروکتوز (قند میوه) است. فروکتوز علائم IBS ، مثل تجمع گاز در شکم و دردهای شکمی، را تشدید میکند. در صورت ابتلا به IBS ، به جای آب سیب از آب کرنبری استفاده کنید. این میوه به طور طبیعی حاوی ترکیباتی است که عفونت به H.Pylori را تا 20 درصد کاهش میدهد و لذا علاوه بر اینکه علائم IBS را تقلیل میدهد، عفونت باکتریایی را هم کمتر میکند.
سیر یک محرک رایج در IBS است زیرا حاوی مقادیر زیادی فروکتان میباشد که بخشی از فروکتوز است که در بالا درباره آن صحبت شد. به جای سیر از ریحان، جعفری یا اورگانو استفاده کنید.
مارچوبه تازه مقدار زیادی فروکتوز در خود دارد و همانطور که گفته شد این قند برای افراد مبتلا به IBS مشکلساز است زیرا در روده تخمیر شده و تولید نفخ و ناراحتیهای شکمی میکند. ترشی انداختن مارچوبه یا استفاده از کنسرو مارچوبه تا حدود زیادی این مشکل را برطرف میکند. اما اگر نمیخواهید نمک زیادی در اثر ترشی انداختن آن دریافت کنید، توصیه میکنیم که قبل از مصرف آن را داخل آب بخیسانید تا سدیم اضافی آن خارج شود.
پیاز نیز مانند سیر یکی از محرکهای رایج IBS است زیرا پیاز نیز ترکیب فروکتان را در خود دارد. به جای پیاز میتوانید از پیازچه استفاده کنید که همان طعم و بو را دارد اما ترکیبات محرک آن کمتر است. البته سعی کنید قسمت حبابی سفید آن را مصرف نکنید.
به طور کلی نوشیدن قهوه و هر نوشیدنی دیگری که حاوی کافئین است، رودهها را تحریک و به بروز اسهال در برخی از افراد منجر میشود. پس از چایهای بدون کافئین و سرشار از آنتیاکسیدان به جای نوشیدنیهای حاوی کافئین استفاده کنید.
/آووکادو یکی از سالمترین خوراکیها است و در تهیه انواع غذاها و به شکلهای مختلف میتوان از آن استفاده کرد، مثل ساندویچ، سالاد، دورچین بشقاب و غیره. اما همین خوراکی مفید اگر زیاد باشد باعث تشدید علائم IBS میشود. پس سعی کنید به جای خوردن آووکادوی بزرگ یا مقدار زیادی آووکادو از آووکادوی کوچک و مقادیر کم آن استفاده کنید.
هر نوع غذای سرخ کردنی میتواند علائم IBS را تشدید کند. سیب زمینی سرخ کرده معمولا به شدت تحت فرایند سرخ شدن عمیقی قرار میگیرد و سرشار از چربیهای ناسالم است. به جای سرخ کردن سیب زمینی، آن را بپزید. برخی از افراد به پوست آن نیز واکنش نشان میدهند. در این صورت باید حتما آن را پوستگیری کنید.
قند طبیعی موجود در عسل، عوارض و علائم IBS را وخیمتر میکند. یه همین دلیل به شما توصیه میکنیم که به جای عسل از استویای خالص استفاده کنید. استویا یک شیرینکننده طبیعی است که از برگهای استویا به دست میآید. اگر استویا خالص باشد و با ترکیبات دیگریمثل اریتریتول ترکیب نشده باشد، استفاده از آن در مقادیر معقول و متعادل، مشکلی برای افراد مبتلا به IBS ایجاد نمیکند.
در لوبیای سیاه ترکیباتی به نام گالاکتو اولیگو ساکارید و گلوکان وجود دارد که افراد مبتلا به IBS قادر به تحمل آنها نیستند. خوردن مقادیر کم لوبیای سیاه (مثلا یکچهارم فنجان یا کمتر)، مشکلی ایجاد نمیکند اما بیش از این مقدار میتواند با ناراحتی روده همراه باشد.
میتوانید به جای لوبیای سیاه از کنسرو نخود استفاده کنید. کنسرو نخود به مدت طولانی خیسانده شده و ترکیبات محرک موجود در آن اغلب از آن خارج شدهاند. دقت داشته باشید که از کنسروهایی استفاده کنید که در آنها سیر و پیاز به کار نرفته باشد.
این ادویه خوش طعم و مفید در بیماریان مبتلا به IBS مشکلات و دردهای شکمی ایجاد میکند. بنابراین بهتر است که به جای آن از فلفل دلمهای استفاده کنید. البته فلفل دلمهای هم به دلیل وجود ترکیب کاپسائیسین در آن میتواند در برخی از افراد مبتلا به IBS مشکلاتی ایجاد کند اما در همه افراد اینگونه نیست. بنابراین باید از روش آزمون و خطا برای پی بردن به اثر آن بر روی خود کمک بگیرید.
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]