امروزه پیروی از رژیم کتوژنیک یا همان رژیم کمکربوهیدرات و پرچرب، بسیار رایج شده است. اما رژیم کتوژنیک چیست که انقدر طرفدار دارد و آیا اطلاع دارید که با این نوع رژیم، چه اتفاقاتی در بدن میافتد؟
برای آنکه بدانید رژیم کتوژنیک چیست نخست باید با نحوه فعالیت بدن آشنا شوید. سوخت اصلی بدن ما، گلوکز موجود در کربوهیدرات است. وقتی که کربوهیدرات مصرف میکنیم، بدن ما از کربوهیدرات به جای چربی و ذخایر چربی بدن، به عنوان سوخت استفاده میکند. اگر کربوهیدرات را از رژیم غذایی خود حذف کنیم، بدن ما چربی ذخیره را شکسته و آن را به کتون تبدیل میکند تا برای تأمین انرژی از آن استفاده کند.
کتونها ترکیباتی هستند که توسط کبد ساخته شده و وارد گردش خون ما میشوند. سپس، سلولهای ما از کتونها برای انجام فعالیتهای روزانه استفاده میکنند. وقتی که مقدار کتون موجود در خون افزایش پیدا میکند، تغییرات مهمی در بدن ما به وجود میآیند. حال ببینیم فواید یا عوارض رژیم کتوژنیک چیست.
در یک رژیم غذایی معمولی، بعد از خوردن غذاهای حاوی کربوهیدرات، مقدار انسولین بدن افزایش پیدا میکند. اما وقتی که رژیم بدون کربوهیدرات باشد، کتونها باعث میشوند که انسولین افت کند. در نتیجه، اسیدهای چرب با سرعت بیشتری در بافت چربی بدن آزاد میشوند تا به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرند. لذا، بدن ما چربی بیشتری میسوزاند و وزن ما با سرعت بیشتری کم میشود.
برای مطالعه بیشتر درخصوص کاهش وزن میتوانید این مقاله را مطالعه کنید:
آیا درصورت ابتلا به کوید 19 میتوان ورزش کرد؟
با توجه به اینکه در رژیم کتوژنیک، مقدار مصرف پروتئین افزایش پیدا میکند، مدت بیشتری هم احساس سیری میکنیم. همچنین، با افزایش تولید کتون در بدن، مرکز اشتها در مغز، سرکوب میشود.
از عوارض رژیم کتوژنیک میتوان به ضعف بدنی اشاره کرد. کتونها، عوارض جانبی هم به دنبال دارند. مثلاً، باعث میشوند که احساس کنید که دچار آنفلوانزا شدهاید یا مجموعهای از علائم مثل سردرد، حالت تهوع، گیجی، انقباض عضلانی و خستگی را تجربه کنید.
بوی بد دهان در برخی افرادی که از رژیم کتوژنیک پیروی میکنند، مشکلاتی را به وجود میآورد. علت این است که در کبد فرد، استون ساخته میشود و استون دارای بو است. البته این مشکل برای همه افراد پیش نمیآید و فقط برخی از افراد آن را تجربه میکنند.
اگر فیبر کافی در رژیم غذایی ما وجود نداشته باشد، اجابت مزاج با مشکل مواجه خواهد شد. اغلب کسانی که رژیم کتوژنیک دارند، دچار یبوست میشوند. این افراد باید از مکمل فیبر استفاده کنند.
در حالی که بدن سعی دارد خود را با رژیم کتوژنیک تطبیق بدهد، ممکن است که دچار حس خستگی و کوفتگی شوید.
به طور کلی توصیه میشود که اگر منع پزشکی ندارید، کربوهیدرات را از برنامه غذایی خود حذف نکنید و فقط تعادل را در مصرف، رعایت کنید. فراموش نکنید که منبع اصلی انرژی برای فعالیت سلولهای مغزی، گلوکز موجود در کربوهیدرات است. اما اگر به هر دلیلی از رژیم کتوژنیک استفاده میکنید ولی پس از مدتی تصمیم میگیرید که به رژیم عادی برگردید، نباید کربوهیدرات را به یکباره و به مقدار زیاد وارد رژیم خود کنید. بلکه آن را به صورت تدریجی به رژیم خود اضافه کنید تا اضافهوزن پیدا نکنید و بدن شما بتواند خود را با شرایط تطبیق بدهد.
برگرفته از: www.prevention.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]