برای کسانی که مشکلات بالینی دارند، پیادهروی فوایدی دارد که شاید نتوانند با ورزشهای دیگری مثل دویدن به آن فواید دست پیدا کنند. پیادهروی بسیار آسانتر از بسیاری ورزشهای دیگر است و احتمال آسیبدیدگی در آن کمتر. اگر دچار مشکلات بالینی هستید و میخواهید بیتحرک نباشید، حتما پیادهروی را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
برخی از منابع علمی صحبت از روزانه ده هزار قدم میکنند و برخی دیگر از روزانه پانزده هزار قدم صحبت میکنند. برخی دیگر نیز حاکی از آن هستند که کافیست که روزانه 12 دقیقه پیادهروی کنیم تا از فواید آن بهرمند شویم. پیادهروی لزوما یک راه درمانی یا جایگزین دارویی برای بیماریها و مشکلات بالینی که در ادامه به آنها میپردازیم، نیست. اما حقیقتا اثرات مثبتی بر وضعیت سلامتی و تسکین بیماریها ومشکلات بالینی دارد. با هم نگاهی به اثر پیادهروی بر روی برخی از مشکلات بالینی میاندازیم:
با کاهش تراکم استخوان، احتمال شکستگی استخوان نیز بالاتر میرود. اکثر افراد زمانی متوجه پوکی استخوانهای خود میشوند که سنشان بالا رفته است. اما باید بدانید که از دست رفتن تراکم استخوانها از اواسط دهه سوم زندگی شروع میشود، یعنی درست زمانی که جوان هستیم.
ما میدانیم که ورزش هایی که استخوانها را وادار به تحمل وزن کنند، به رشد استخوانها کمک میکنند. پیادهروی و به خصوص پیادهروی سریع نیز یکی از ورزشهایی است که وزن بدن را به استخوانها تحمیل می کند و در نتیجه باعث افزایش تراکم استخوانها میشود.
برای اینکه پیادهروی شما از آنچه که هست باز هم مؤثرتر باشد و خطر ابتلا به پوکی استخوان را بیش از پیش کاهش دهد به شما توصیه میکنیم که:
الف - سرعت پیادهروی خود را بیشتر کنید. این کار وزنی که به استخوانها وارد میشود را بیشتر می کند.
ب - بر روی سطوحی که پستی و بلندی دارند، پیادهروی کنید تا عضلات پای شما بیشتر درگیر شوند و فشار بیشتری بر استخوانها وارد کنند.
ج - حرکات قدرتی را به پیادهروی خود اضافه کنید. یعنی در حین اینکه پیادهروی میکنید هر از گاهی نیز توقف کرده و حرکاتی مثل اسکات، لانج، حرکت پروانه یا شنا رفتن کنار دیوار را انجام بدهید.
پیادهروی اثرات مخرب ساییدگی مفاصل را کاهش میدهد زیرا به تولید مایع زلالهای در مفاصل منجر میشود. این مایع مانند یک ژل نرمکننده در مفاصل عمل می کند و فشار در نواحی که به آرتریت مبتلا هستند را کاهش میدهد.
ورزش یک راهکار بسیار مفید برای کنترل بهتر قند خون در کسانی است که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. در دیابت نوع 2 بدن انسولین زیادی ترشح کرده و غده لوزالمعده مجبور به کار زیاد میشود. ورزش به بدن کمک میکند تا واکنش بهتری در قبال قند موجود در خون از خود نشان بدهد. تحقیقات نشان میدهند که روزانه نیم ساعت پیادهروی (در حدود تقریبا دو هزار و چهارصد قدم)، اثرات مفیدی بر وضعیت انسولین و قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارد.
اثر پیادهروی بر سلامت روح و روان، به خصوص این روزها که به دلیل همهگیری بیماری کووید 19 بسیاری از افراد خانهنشین شدهاند، غیرقابل چشمپوشی است. مطالعات نشان میدهند که میزان ابتلا به اضطراب و افسردگی از زمان شیوع کرونا، بسیار بیشتر شده است. پیادهروی روزانه 12 دقیقه با کاهش افسردگی و افزایش خلاقیت در ارتباط است. بنابراین اگر احساس سرخوردگی و کسالت روحی میکنید حتما به عنوان بخشی از روند درمان، از پیادهروی کمک بگیرید.
پیادهروی یکی از بهترین ورزشها برای کمک به سلامتی قلب است. تحقیقات حاکی از آن هستند که پیادهروی در محیط باز باعث بهبود وضعیت فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، ضربان قلب و کلسترول تام خون میشود. هر قدم که در پیادهروی برمیدارید، به حساب میآید و مفید است و اگر بتوانید به قدر کافی در طول روز پیادهروی کنید (یعنی حداقل 150 دقیقه در هفته، پیادهروی با شدت متوسط انجام بدهید)، فایده آن حتی از آنچه که تحقیقات نشان میدهند هم بیشتر خواهد بود.
ورزش مانند دارو برای پارکینسون میباشد. علت این است که پیاهروی باعث ترشح عامل رشد در مغز شده و بدین طریق به تسکین پارکینسون کمک میکند. برخی از افراد این عامل رشد را عامل معجزه نامگذاری کردهاند. بنابراین حتما پیادهروی را به بخشی از فعالیت روزانه افراد مبتلا به پارکینسون تبدیل کنید. هر نوع ورزشی میتواند کمککننده باشد اما تداوم نقش کلیدی دارد و پیادهروی با توجه به اینکه ورزشی سبک و در دسترس است، عامل کلیدی تداوم را برای شما فراهم میکند.
یک راهکار بسیار خوب برای فعال نگه داشتن عضلات ناحیه پایینی کمر و حفظ دیسکها در جای درست خود، پیادهروی است. لازم نیست که به پیادهروی طولانی مدت بپردازید. بلکه روزانه در چند نوبت کوتاه پیادهروی کنید. این شیوه، اثر مفید بیشتری بر درد ناحیه پایینی کمر دارد.
دقیقا مشخص نیست که پیادهروی چگونه باعث خواب بهتر میشود اما به نظر میرسد که خروج از منزل در آغاز صبح به منظور پیادهروی بر روی ساعت زیستی بدن اثر مثبت دارد. همچنین از آنجایی که پیادهروی باعث کاهش استرس میشود، خواب بهتری را نیز به دنبال دارد. باز هم تکرار میکنیم که لازم نیست تعداد قدمهای شما خیلی زیاد باشد تا از این فواید پیادهروی بهرمند شوید. یک تحقیق اخیر نشان میدهد که روزانه 2 هزار قدم نیز به بهبود کیفیت خواب کمک میکند.
پیادهروی یک نعمت در دسترس و آسان است و در عین حال بسیار مفید و مؤثر بر سلامتی و کاهش عوارض مشکلات بالینی. البته فراموش نکنید که باید قبل از شروع برنامه پیادهروی با پزشک خود نیز درباره شدت و مدت پیادهروی که مناسب شرایط بالینی شما باشد، مشورت نمایید.
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]