اکثر ما به قلب بیش از هر اندام داخلی دیگری در بدن توجه داریم. تعداد کسانی که به کبد خود فکر میکنند، خیلی کم است. اما کبد عضو بسیار مهم و حیاتی است و لیاقت توجه بیش از اینها را دارد. کبد یک عضو زندگیبخش و سمزدای طبیعی بدن است که وظیفه انجام در حدود 500 فعالیت مهم بدن را دارد. همچنین کبد محل تولید صفرا است که به هضم غذا کمک میکند. کبد در متابولیزه شدن پروتئین، چربی و کربوهیدرات و نیز ذخیره ویتامینها و مواد معدنی نقش داشته و در فعالیت دستگاه ایمنی بدن نیز دخیل است. اما امروزه با مشکلی روزافزونی به نام کبد چرب مواجه هستیم.
هر نوشیدنی که حاوی الکل باشد میتواند بر روی کبد اثر گذاشته و به التهاب آن منجر شود زیرا باعث تجمع چربی در کبد شده و به بافت طبیعی کبد آسیب میزند. اما حتی افرادی هم که الکل نمینوشند در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی هستند که به علت اضافهوزن، چاقی، مقاومت نسبت به انسولین و افزایش تریگلیسرید خون ایجاد میشود. مصرف زیاد قند، به خصوص از طریق نوشیدنیهای شیرین، احتمال بروز کبد چرب غیرالکلی را افزایش میدهد.
قند و به خصوص قند فروکتوز، در کبد به چربی تبدیل میشود. بخشی از این چربی به شکل تریگلیسرید درآمده و وارد گردش خون میشود و بقیه آن در کبد باقی میماند. ادامه این روند ذخیره چربی در کبد میتواند به ابتلا به کبد چرب غیر الکلی منجر شود. در اینجا به چند نمونه از نوشیدنیهایی که باید مصرف آنها را محدود کنید تا از آسیب کبدی جلوگیری نمایید، میپردازیم. برای تقویت ایمنی بدن خود، بر روی مطلب "نوشیدنیهایی برای تقویت ایمنی بدن" کلیک کنید.
1 - آبمیوههای صنعتی
بسیاری از آبمیوههای کارخانهای که مدعی تهیه آبمیوه از میوه طبیعی هستند، به آن شربت ذرت فروکتوز بالا اضافه میکنند. علت این است که این شربت، بسیاری ارزانتر و شیرینتر از شکر است و به همین دلیل در صنایع غذایی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. اما این ترکیب برای کبد شما بسیار مضر است.
شربت ذرت فروکتوز بالا که معمولا نام آن را در برچسب غذایی محصولات نیز مینویسند، باعث التهاب کبد میشود. همچنین به رودهها آسیب زده و منجر به نشت سموم روده به داخل جریان خون شده و لذا بار بیشتری به دستگاه ایمنی بدن تحمیل میشود.
به علاوه میزان ترشح آنزیمهایی که فروکتوز را به ذخایر چربی در کبد تبدیل میکنند، بیشتر شده و کبد چرب ایجاد میکند. وقتی که کبد دچار التهاب میشود، دیگر به درستی کار نمیکند. اگر بدن قادر به دفع سموم نباشد و سموم وارد گردش خون شوند، حتی میتواند زندگی را به مخاطره بیندازد.
2 - کوکاکولا، پپسی و سایر انواع نوشابه گازدار شیرین
همه میدانیم که نوشیدن روزانه نوشابه به افزایش وزن منجر میشود. اضافهوزن نیز میتواند کبد چرب ایجاد کند. متأسفانه این مورد در کودکان نیز بسیار شایع است. علت این امر هم کاملا مشخص است. الگوی غذایی خانوادهها روز به روز بدتر میشود و فرزندان نیز از بزرگترها الگوبرداری میکنند.
اگر نوشابه در سفره خانوار نباشد، دسترسی کودک نیز به آن بسیار کم خواهد بود. بنابراین باید خودمان الگوی درستی باشیم تا سلامتی فرزندان خود را حفظ کنیم. ما به همه مسائل مرتبط با کودکان خود از درس گرفته تا تفریح اهمیت میدهیم اما به الگوی غذایی آنها که میرسد، به شدت کوتاهی میکنیم.
3 - نوشابه رژیمی
فروکتوز تنها عامل خطر برای کبد نیست. حتی کسانی هم که نوشابه رژیمی مصرف میکنند در خطر آسیب کبدی قرار میگیرند. این در حالیست که در تهیه این نوشیدنیها از شکر استفاده نشده است و از شکرمصنوعی مثل آسپارتام برای شیرین کردن آنها کمک گرفته میشود. آسپارتام در کبد متابولیزه شده و به ترکیباتی، از جمله به متانول، تبدیل میشود که باعث اختلال در عملکرد میتوکندری در بدن شده و میتواند به تجمع چربی و کبد چرب منجر شود.
در همین رابطه، دو مطلب زیر هم میتوانند برای شما جالب باشند:
آیا بدن ما میتواند تفاوت بین قند طبیعی و قند مصنوعی را تشخیص بدهد؟
خوراکیهایی که مستقیما به چربی شکم تبدیل میشوند.
شیکها و اسموتیهای شیرین
محتوای قند انواع شیکها و اسموتیها یک عامل دیگر خطر برای کبد است. مشکل مضاعف هم اینجاست که اکثر ما صرفا به شیک یا اسموتی اکتفا نمیکنیم و در کنار آن خوراکیهای دیگری مثل سیبزمینی سرخکرده و فستفود را نیز در برنامه غذایی و تفریحی خود میگنجانیم و با پای خود به استقبال بیماری خطرناک کبد چرب میرویم. پیشنهاد ما این است که در چنین مواقعی برای اینکه آسیب را کمتر کنید، به جای شیک، آیستی بدون شکر بنوشید.
خواندن این مطلب را هم از دست ندهید: بایدها و نبایدها در تهیه اسموتی
برگرفته از: www.eatthis.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]