• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • نوشیدنی‌های شیرین محبوب که منجر به کبد چرب می‌شوند

  • سه شنبه، ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ بازدید 464 مدیریت
  • اکثر ما به قلب بیش از هر اندام داخلی دیگری در بدن توجه داریم. تعداد کسانی که به کبد خود فکر می‌کنند، خیلی کم است. اما کبد عضو بسیار مهم و حیاتی است و لیاقت توجه بیش از اینها را دارد. کبد یک عضو زندگی‌بخش و سمزدای طبیعی بدن است که وظیفه انجام در حدود 500 فعالیت مهم بدن را دارد. همچنین کبد محل تولید صفرا است که به هضم غذا کمک می‌کند. کبد در متابولیزه شدن پروتئین، چربی و کربوهیدرات و نیز ذخیره ویتامین‌ها‌ و مواد معدنی نقش داشته و در فعالیت دستگاه ایمنی بدن نیز دخیل است. اما امروزه با مشکلی روزافزونی به نام کبد چرب مواجه هستیم.

  •  

     

    هر نوشیدنی که حاوی الکل باشد می‌تواند بر روی کبد اثر گذاشته و به التهاب آن منجر شود زیرا باعث تجمع چربی در کبد شده و به بافت طبیعی کبد آسیب می‌زند. اما حتی افرادی هم که الکل نمی‌نوشند در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی هستند که به علت اضافه‌وزن، چاقی، مقاومت نسبت به انسولین و افزایش تری‌گلیسرید خون ایجاد می‌شود. مصرف زیاد قند، به خصوص از طریق نوشیدنی‌های شیرین، احتمال بروز کبد چرب غیرالکلی را افزایش می‌دهد.

     

    قند و به خصوص قند فروکتوز، در کبد به چربی تبدیل می‌شود. بخشی از این چربی به شکل تری‌گلیسرید درآمده و وارد گردش خون می‌شود و بقیه آن در کبد باقی می‌ماند. ادامه این روند ذخیره چربی در کبد می‌تواند به ابتلا به کبد چرب غیر الکلی منجر شود. در اینجا به چند نمونه از نوشیدنی‌هایی که باید مصرف آنها را محدود کنید تا از آسیب کبدی جلوگیری نمایید، می‌پردازیم. برای تقویت ایمنی بدن خود، بر روی مطلب "نوشیدنی‌هایی برای تقویت ایمنی بدن" کلیک کنید.

     

    1 -   آبمیوه‌های صنعتی

    بسیاری از آبمیوه‌های کارخانه‌ای که مدعی تهیه آبمیوه از میوه طبیعی هستند، به آن شربت ذرت فروکتوز بالا اضافه می‌کنند. علت این است که این شربت، بسیاری ارزان‌تر و شیرین‌تر از شکر است و به همین دلیل در صنایع غذایی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما این ترکیب برای کبد شما بسیار مضر است.

     

    شربت ذرت فروکتوز بالا که معمولا نام آن را در برچسب غذایی محصولات نیز می‌نویسند، باعث التهاب کبد می‌شود. همچنین به روده‌ها آسیب زده و منجر به نشت سموم روده به داخل جریان خون شده و لذا بار بیشتری به دستگاه ایمنی بدن تحمیل می‌شود.

     

    به علاوه میزان ترشح آنزیم‌هایی که فروکتوز را به ذخایر چربی در کبد تبدیل می‌کنند، بیشتر شده و کبد چرب ایجاد می‌کند. وقتی که کبد دچار التهاب می‌شود، دیگر به درستی کار نمی‌کند. اگر بدن قادر به دفع سموم نباشد و سموم وارد گردش خون شوند، حتی می‌تواند زندگی را به مخاطره بیندازد.

     

    2 -  کوکاکولا، پپسی و سایر انواع نوشابه گازدار شیرین

    همه می‌دانیم که نوشیدن روزانه نوشابه به افزایش وزن منجر می‌شود. اضافه‌وزن نیز می‌تواند کبد چرب ایجاد کند. متأسفانه این مورد در کودکان نیز بسیار شایع است. علت این امر هم کاملا مشخص است. الگوی غذایی خانواده‌ها روز به روز بدتر می‌شود و فرزندان نیز از بزرگترها الگوبرداری می‌کنند.

     

    اگر نوشابه در سفره خانوار نباشد، دسترسی کودک نیز به آن بسیار کم خواهد بود. بنابراین باید خودمان الگوی درستی باشیم تا سلامتی فرزندان خود را حفظ کنیم. ما به همه مسائل مرتبط با کودکان خود از درس گرفته تا تفریح اهمیت می‌دهیم اما به الگوی غذایی آنها که می‌رسد، به شدت کوتاهی می‌کنیم.

     

    3 -  نوشابه رژیمی

    فروکتوز تنها عامل خطر برای کبد نیست. حتی کسانی هم که نوشابه رژیمی مصرف می‌کنند در خطر آسیب کبدی قرار می‌گیرند. این در حالیست که در تهیه این نوشیدنی‌ها از شکر استفاده نشده است و از شکرمصنوعی مثل آسپارتام برای شیرین کردن آنها کمک گرفته می‌شود. آسپارتام در کبد متابولیزه شده و به ترکیباتی، از جمله به متانول، تبدیل می‌شود که باعث اختلال در عملکرد میتوکندری در بدن شده و می‌تواند به تجمع چربی و کبد چرب منجر شود.

     

    در همین رابطه، دو مطلب زیر هم می‌توانند برای شما جالب باشند:

    آیا بدن ما می‌تواند تفاوت بین قند طبیعی و قند مصنوعی را تشخیص بدهد؟

    خوراکی‌هایی که مستقیما به چربی شکم تبدیل می‌شوند.

     

    شیک‌ها و اسموتی‌های شیرین

    محتوای قند انواع شیک‌ها و اسموتی‌ها یک عامل دیگر خطر برای کبد است. مشکل مضاعف هم اینجاست که اکثر ما صرفا به شیک یا اسموتی اکتفا نمی‌کنیم و در کنار آن خوراکی‌های دیگری مثل سیب‌زمینی سرخ‌کرده و فست‌فود را نیز در برنامه غذایی و تفریحی خود می‌گنجانیم و با پای خود به استقبال بیماری خطرناک کبد چرب می‌رویم. پیشنهاد ما این است که در چنین مواقعی برای اینکه آسیب را کمتر کنید، به جای شیک، آیس‌تی بدون شکر بنوشید.

     

    خواندن این مطلب را هم از دست ندهید: بایدها و نبایدها در تهیه اسموتی

     

    برگرفته از:   www.eatthis.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.